Khamis, 17 Mac 2011

~ Germany Got It Love < part five > FINALE.

p/s if wanna shoutbox. just click my picture yang sengal kat tepi tu. have a nice day. :D

assalamualaikum.


heya guys. here I come back with Germany Got It Love


it's last chapter of this cerpen and I hope everyone of you will enjoy this.


but before that, this is part five, you must read part one until part four before you can read this chapter. ha-ha. don't worry, it will not mess up your mind. my cerpen even sometimes so boring. ha-ha. please sepak me, but I'm sure you will enjoy this cerpen.


@part one
@part two
@part three
@part four

******************************************************************************

here I give you, the finale.



El duduk di meja makan itu. Suasana di dapur jelas kepoh macam ada pasar malam sedang berlangsung. Perghh. Bahasa memang cun je. Keluarga Noah boleh dikatakan terlebih mesra dan terlampau ramah.

Mungkin disebabkan kakak Noah, Nerissa seorang yang mesra dan suaminya yang berbangsa Perancis juga seorang yang banyak cakap. Begitu juga dengan adik Noah,  Navid, seorang yang pot pet pot pet tak kira waktu sampaikan dia tidak memahami apa yang Navid bercerita sebab aksen budak lelaki itu sangat pekat!

Abang Noah pulak berkahwin dengan gadis Korean. Wahh! Memang terbaik dari ladang lerr. Memang berbilang bangsa dan sangat menarik. Hee.
Masa dia, Noah dan sepupu * Allen * sampai ke rumah Noah, abang Noah *Nova* dan isteri *Kim Hi Jun* belum sampai lagi. Tapi bila pasangan suami isteri itu sampai Kim Hi Jun dah senyum melebar dekat dia and always asking.

“Noah’s special?”

Erk? And the rest is history.




El duduk di meja makan itu. Dia duduk di sebelah Noah dan Kim Hi Jun disebelah yang lagi satu. Memang keluarga mamat ni sangat mesra alam. 

Malam tu El dihidangkan dengan makanan special. Bak kata Nemeesha, adik Noah,

“finally, he found someone!” katanya dengan nada teruja.

Aku ke someone tu? El dah senyum sumbing. Disebabkan family Noah memang tak melayan arak dan wine dan segala bagai, maka El pun dengan suka sukinya melahap makanan dan minuman yang disediakan.

Untuk hidangan makan malam, mereka makan Spagetti Bolognese. Pergh! Terbaik dari ladang la emak Noah masak. Kemudian El dihidangkan dengan Puding Karamel.

El menyuap masuk sedikit puding karamel ke dalam mulut. Kesemua mereka memandang ke arahnya untuk mendengar pendapatnya.

“how was it?” tanya emak Noah perlahan. Dapur menjadi senyap sunyi.

El hanya mengangkat ibu jari sebelum menyuap lagi puding masuk ke dalam mulut.

Dapur mula kecoh. “My mum is the best chef!” puji Noah.

Semua mula mengisi mangkuk masing-masing dengan puding karamel.




El bersama-sama keluarga Noah duduk melepak di ruang tamu. Ditemani dengan keluarga Noah. Even dia bukanlah ahli keluarga Javier dan bukannya seagama dengan mereka, namun dia dilayan dengan baik sekali.

Terkejut? Bukan setakat terkejut. Terkujat sekali macam terkena renjatan eletrik. Hee. Mereka-mereka sangat baik hati dan sangat penyayang.

“ who want marsh?” tanya Navid. Dia dah bangun dari duduk.

Semua dah menceceh cakap nak.

“ El nak?” tanya Noah.

“ marsh? Apa tu?” tanya El pelik.

“marshmallow.” Jawab Noah sambil tersenyum.

“lerr. Ingatkan apa la tadi. Nak jugak.”




El menyuap masuk marshmallow buat kesekian kalinya ke dalam mulut. Marshmallow digaul dengan coklat cair sambil duduk di tepi pendiangan. Hangat dan nyaman. Sambil itu dia berbual mesra dengan Kim Hi Jun dan Nerissa. Macam-macam soalan diorang tanya.

“since when couple?”

“Noah is romantic right?”

“you’re gorgeous! Malaysian right?!”

“OMG! Tomorrow we will spend time together!”

“shopping.”

“Big Ben, Westminister Abbey, Double Decker,”

“no!no! i don’t want!” jerit Nemeesha sambil tergelak-gelak.

El, Kim Hi Jun dan Nerissa berhenti berbual dan memandang ke arah Nemeesha. El dah tunjuk muka pelik.

“ they playing truth or dare,” bagi tahu Nerissa.

Huh? “oh.” Hanya itu yang mampu dikatakan oleh El. Dia paling benci game ni. Ingat lagi masa form 4 dulu dia kena jerit kat Cikgu Shah yang dia jatuh cinta kat cikgu tu. Damn.

“wanna join?” ajak Nerissa.

“oh, I’m always love this.” Kim Hi Jun dah gosok-gosok tangan teruja. Dia mula bergerak ke arah mereka yang sedang bermain. Nerissa menarik tangan El agar dapat menyertai mereka.

“we’re on baby!” kata Kim ceria.

“my turn.” Kata Nova ceria. Nova memusingkan botol kaca di atas meja dan seperti yang ditakuti oleh El, botol kaca itu berhenti tepat menunjuk ke arah dirinya.

“truth or dare.” Tanya Nova. Semua orang memandang ke arah dia.

“err.” El berpikir-pikir dalam hati. Truth or dare? Truth or dare? Truth or dare?

“truth.” Jawab El sambil angkat-angkat kening.

“uuuu.”semua orang membuat macam tu. El dah tersengih kambing.

“ok,” Nova jelas tidak sabar ingin bertanya. “do you fall in love with Noah?”
Erk? Muka dia dah blush.

“ do you?” tanya Nova lagi. Semua dah senyap.

Semua memandang ke arahnya,

“do you?” tanya Nova lagi.

Apa aku nak jawab ni? Apa aku nak jawab ni?

“ will you marry me?” tanya Noah dengan selamba.

“what?!”

Gila ke apa!




Tren itu membawa hati seorang gadis. Hati yang hancur? entah? Hati yang gembira? Juga entah. Lelaki yang bernama Rasyen itu merenung gadis yang duduk di hadapannya itu. Wajah gadis itu polos. Tapi aneh, si gadis kelihatan muram durja serta termenung kosong.

“are you ok dear?” tanya Rasyen. Kalau di Eropah, memang dia suka je panggil perempuan dear. Dear = sayang. Kalau nak panggil dear di tanah jajahan indonesia, sah,sah kena luku la kepala. hehe.

“huh?” El mendongak dan memandang ke arah jejaka yang duduk di hadapannya ini. Kerusi dua pada tren ini disusun secara berhadapan.

“ are you ok?” tanya Rasyen sekali lagi.

“no, I’m not ok.” Kata El pantas. “ah, actually, I’m ok.” El tersenyum sebelum merenung luar. Tren baru melepasi sepertiga jalan dan akan memasuki France. Dia rasa macam nak lepak je kat France dulu sebelum balik Germany.


“no, no. I think you not ok dear. Where you come from?” tanya Rasyen lagi,

El hanya diam. Gila ke hapa mamat ni. Kepala otak aku dah la tengah sakit, boleh pulak mamat ni membebel.

“I'm from Indonesia. You know, south east asia.”

“Malaysia.” Kata El pantas. “I’m from Malaysia.”

“heh, awak dari Malaysia rupanya. Tapi gaya macam wanita inggeris aja lagaknya.” Rasyen menukar bahasa.

El hanya tersenyum. Dah tukar cakap Indon pulak.

“ awak buat apa dekat sini dear? Holiday?”

“tak. Saya belajar dekat Germany.”

“oh! Sama la kita. Saya belajar di Berlin. Awak?” tanya Rasyen ramah.

Mamat ni apesal ramah sangat. “ Uni of Hannover.”

“tapi ya kenapa dear nampak muram durja saja kepingannya. Mengapa ya? Ada masalah?”

“it’s my bussiness.” El bukan nak kurang ajar. Tapi siapa mamat tu nak ambil tahu. Nama pun dia tidak tahu.

“ saya Rasyen.” Kata jejaka itu serta merta. Bagaikan dapat mendengar apa yang dipikirkan oleh El.

“ nama saya El Dania.”

“ wah! Sedap bangat deh nama itu.” Puji Rasyen.

“thank you.” Balas El.

“ ambik ini.” Hulur Rasyen.

El mengambil apa yang dihulurkan oleh jejaka itu. Ianya merupakan pelekat kecil yang bertulis di atasnya.

‘problem just problem. Solve problem with love. We behind you and always support you.’

“kenapa bagi saya?” ada 5 helai kesemuanya.

“ pelekat kecil itu akan saya beri kepada orang-orang yang saya jumpa semasa travel di eropah ini. Kamu boleh tampalkan di mana sahaja yang kamu mahu. Di Germany, di Belanda, di Malaysia juga bisa. Impian saya, bila kamu dalam masalah dan bila kamu ternampak pelekat kecil ini, mungkin ianya akan memberikan kamu sedikit ketenangan.”

“oh.” Hanya itu yang mampu di balas El.



Mereka berpisah di France. El jejalan sesorang. Tak takut pun kalau kena culik ke hapa. Teringat kembali apa yang terjadi dekat rumah Noah.

Semua memandang ke arahnya,

“do you?” tanya Nova lagi.

Apa aku nak jawab ni? Apa aku nak jawab ni?

“ will you marry me?” tanya Noah dengan selamba.

“what?!”

Gila ke apa!

Ting tong. Loceng rumah telah berbunyi. El menarik nafas lega. Sekurang-kurangnya dia tidak perlu menjawab soalan Nova yang senget itu mahupun soalan Noah yang sangat Sungai Klang.

Navid bangun dan membuka pintu untuk melihat siapa yang datang.

“hai!” sapa seorang wanita. Navid menunjukkan wajah meluat ketika wanita itu mula duduk di tepi Noah.

“hai everyone. Merry christmas.”

Entah kenapa, dia pantas bangun dan masuk ke dalam bilik, kemas baju sebelum keluar dari rumah Noah. Bukan tiada yang mengejar tapi dia pantas meloloskan diri dalam Tren dan naahh. Sekarang dia berada di

“welcome to France!”



Di France sahaja dia dah tampal 4 pelekat itu di mana-mana board yang dia jumpa. Tinggal final one. Kini dia berada di Germany semual. sebelum turun dari tren dia menampal final piece of pelekat itu pada dinding tren. El turun dari tren dan keluar dari stesen itu. Dia akan mengambil teksi untuk balik ke Uni Of Hannover.

Adakah dia patut memarahi Niesz, Amanie dan Mimin kerana mengatur rancangan gila ini?

Adakah dia patut memarahi Noah kerana membawa dia ke rumah milik keluarga dia?

Adakah dia patut bersedih kerana gadis yang datang itu ialah gadis yang dia jumpa di bilik Noah pada hari itu.

Patutkah?

Ke tak patut?

El tak tahu nak jawab apa. Tunggu je la bila dia sampai di Uni and dia akan uruskan segala-galanya. Tentang hati, tentang perasaan, tentang chenta. Urgh. Jiwang la pulak. :C~~



Segala-galanya normal. Amanie tak menyentuh isu dia ditipu and dia pun malas nak berbahas dengan gadis itu. Dia malas nak memarahi Amanie, Mimin dan Niesz sebab diorang bertiga bukan budak kecik and dia pun bukan budak kecik. Aisy. Apesal diorang menyibuk masuk dalam urusan aku. Ada ke aku mention yang

Saya-jatuh-chenta-dengan-Noah-

Tak boleh blah. Handphonenya berbunyi. Ada mesej yang masuk. Dari Noah.

We need to talk. Jingle’s 9 pm. Please.



El mundar-mandir dalam bilik. Amanie dah keluar pergi entah kemana. Jarum jam dah tunjuk angka 8.00 malam. Nak pergi? Tak nak? Nak pergi? Tak nak? 

Dia mula keluar dari bilik untuk menenangkan fikiran.

Apakah yang akan dibicarakan oleh Noah? Adakah budak lelaki itu akan memarahinya kerana pergi begitu sahaja. Ataupun budak lelaki itu akan memberitahu bahawa selepas ini mereka tidak akan ada apa-apa hubungan walaupun hanya sebagai kawan kerana dia, El Dania seorang yang pervert sebab tetiba sahaj keluar dari rumah.

El sampai di park. Park itu bercahaya kerana memang dipenuhi dengan lampu limpah. Pelajar still lepak sana sini dan berborak sakan. Malah ada yang membuat study grup! Dia berjalan dan entah mengapa dia terpandang sesuatu pada sebatang pokok oak yang rendang.

‘problem just problem. Solve problem with love. We behind you and always support you.’

Budak mana la yang tampal ni. Bukan dia yang tampal sebab helaian terakhir itu sudah dia tampal pada dinding tren sebelum dia keluar dari situ. El tersenyum. 

dia teringat apa yang dikatakan oleh Rasyen.

“ pelekat kecil itu akan saya beri kepada orang-orang yang saya jumpa semasa travel di eropah ini. Kamu boleh tampalkan di mana sahaja yang kamu mahu. Di Germany, di Belanda, di Malaysia juga bisa. Impian saya, bila kamu dalam masalah dan bila kamu ternampak pelekat kecil ini, mungkin ianya akan memberikan kamu sedikit ketenangan.”



Mungkin ini jawapannya!


*****************************************************************************

apakah penghabisan kisah mereka? ikuti kisah mereka2 ini di cerpen seterusnya iaitu My Name Is Iman Halili.

sekian.

p/s
otak aku letih. zzz

siapa tak komen, aku jerut leher kau orang dengan tali . lalala

9 ulasan:

Amanie Ashraff berkata...

cehhhh aku ingat dah habis =))

mr vampire berkata...

@amanie ~ silalah suka ye.:D

nina berkata...

Hehe.. thumbs up untuk cerita ni. :D

nina berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Abhamz berkata...

salam, layan baca cerpen ni...

Admin Homestay berkata...

dah diterbitkan ke?

mr vampire berkata...

@nina ~ thanks !! hehe..

mr vampire berkata...

@abhamz ~ thanks again..kui3x..

mr vampire berkata...

@admin ~ x diterbitkan..sekian..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...