Rabu, 14 September 2011

~ aiskrim hommade perisa strawberry & vanilla! semua orang pun boleh buat!

assalamualaikum.


di saat ini. ( eceh wah ) aku tipu je. bukan di saat ini. beberapa saat yang lepas, aku baru meledani perasaan dengan menelan serta melahap aiskrim strawberry yang dibuat oleh kakak 2 aku. ( aku ada tiga kakak, maka, dalam entry ni aku tulis, kakak 1, kakak 2, kakak 3 )


konklusi : yum, yum, yum.




heh. actually, memang keluarga aku suka mencari resepi dekat internet and selalu akan masak masakan istimewa pada hari ahad. ye la, hari ahad kan, semua orang ada. aktiviti masak memasak istimewa ni direvolusikan oleh kakak 1 aku. aku ingat lagi, first pizza dulu2. sedap doe! tapi keras sikit! haha.


paper pun, tak dapat aku bayangkan, entah berapa resepi aku terlepas mencuba sepanjang melepak kat kolej 13. sob,sob,sob.


actually, nak buat ais kim ni senang je. tak la susah mana pun. meh aku bagi resepi. 


bahan


1 tin susu pekat
1/2 tin susu cair
1 1/2 sudu besar ovalnette
perisa
1 1/2 tin air masak


cara-caranya


pukul semua sampai kembang atau gebu.
masukkan perisa
masukkan dalam freeze


siap! tapi kan....


mula2 aku pun tak tahu ovelnette tu apa. then kakak 2 aku explain. 


ohhh!! serbuk penaik la ye??


bukan pulak?? da tu??


ni la gambar ovalnette! hoho. jom2 buat. aku tahu ASPerians sekarang tengah bosan dekat rumah kan? haha. apa kata korang cuba buar ais krim ni dekat rumah. menjadi ke tak? 

heh. aku chow dulu. paper pun, selamat mencuba. 

p/s

mungkin perisa tu korang boleh try and error mengikut kehendak korang.mana tahu strawberry & vanilla bukan kesukaan korang. kannn?

okbai!






14 ulasan:

Si DauN CeRi berkata...

laaa.. sy ingatkan ovalnette tu ovaltine. mana tau salah eja ke.. hahaha nasib baik sy tak buat lagi, karang letak ovaltine jadi apa laa..

Heidi Shafiq berkata...

bg la aku rasa..

DanieL AdiE berkata...

Lor..senang je rupenye nak wat aiskrim nie..huhu

merahitujambu berkata...

buat sendri pon boleh eh..sy beli je...rajin sgt lau nk buat tu...=p

meaw berkata...

taknak taknak,nak p beli gak,muahahaha :D

Ain SSB berkata...

Ehh bukan ovalette ke namanye? huhu. Kat england ni mmg takde bende ni! Bila ada org nak dtg dari M'sia, mintak tlg bawakkan! :P Terima kasih for the recipe btw! ;)

vampire and his lady berkata...

@ceri ~ haha.. kalau jadi hulk tak tanggung ;)

vampire and his lady berkata...

@heidi ~ suruh la HZ buat. heh.

vampire and his lady berkata...

@daniel ~ mmg senang sangat cikgu!

vampire and his lady berkata...

@merah ~ haha.. try la buat. kepuasan!

vampire and his lady berkata...

@meaw ~ haha.. jimat sikit kalau buat.

vampire and his lady berkata...

@ain ~ takde? mestilah ada!

Syarifah Nornazrah Al Yahya berkata...

bukan ovalette ka sepatutnya?

Aesya Zealous berkata...

aku ni pemalas. beli siap sudah. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...