Isnin, 6 Ogos 2012

Bawak handphone ke sekolah. bagus ke tak? apa pendapat korang?

assalamualaikum wbt dan salam Nuzul Quran buat semua

bawak handpone ke sekolah. memang la bila aku dengar, aku dah rasa pelik semacam.

1) kenapa perlu budak-budak sekolah ni bawak handphone ke sekolah? adakah ianya menjadi suatu keperluan yang nyata? adakah ianya sangat perlu di sekolah. bagi aku memang ada pro dan kon bila kau bawak fon ke sekolah tapi bagi aku, lagi banyak buruknya daripada yang baiknya.

ok fine. aku tak rasa bawak fon itu adalah perlu ke sekolah. its just so rubbish hell weh. adakah budak-budak sekolah yang baca blog aku akan rasa butthurt? arhh! biarkan. padan muka korang. haha. siapa suruh baca blog aku. sekarang rasakan.

2) bagi aku bila bawak fon ke sekolah, hanya akan menyebabkan kadar gejala sosial semakin meningkat. kau tak fikir macam tu ke? sekarang ni, budak-budak sekolah dah guna fon I Phone 4s. aku ni je yang dah besar panjang still guna fon stok baling anjing. first and foremost, bila aku dengar yang FON BOLEH BAWAK KE SEKOLAH, automatik aku fikir, KAU GILA??? ITS PORN LA WEH!!!

seriously hell, kat dalam dunia ni, dari yang kecik hingga ke besar, semua pernah tengok dot dot dot. ok foine. tak nak mengaku tak pe. tak kisah. tak kisah la sama ada kau tengok through kau suka atau kau tengok secara kau tak sengaja, atau kau tengok bila kawan kau bawak.

3) back in school, bila aku zaman sekolah, its just, homaigod, homaigod. budak-budak sekolah bila tunjuk fon, first thing dia yang akan dia tunjuk is "eh, aku ada porn la! nak tengok?"

kau nak cakap blog aku kotor ke apa ke, but I was telling the truth. aku lagi la membesar kat kampug. yang kat bandar lagi la kau jangan cakap. kau tak rasa bila BUDAK-BUDAK SEKOLAH DIBENARKAN BAWAK TELEFON BIMBIT KE SEKOLAH, THAT porn thing might be happen? pastu ada pulak kejadian rakam buat seks la apa la kat sekolah.

kau tak rasa macam bangang ke rule MEMBAWA KE SEKOLAH ADALAH DIBENARKAN.

a really gila !!

kau tak rasa ke benda rakam-rakam semua tu might be happen?????

4) back in school, aku adalah pengawas and bila dilantik menjadi ketua pengawas, all the burden macam memuncak kat bahu kau. dulu, rule bawak fon ke sekolah tak dikuatkuasakan but the kes kecurian always happen. hilang duit la. hilang baju la . ( eh? ) hilang apa la , hilang itu la, hilang ini la dan macam-macam lagi. termasuk juga hilang dara ( another eh??? )

bila rule BAWAK FON DIBENARKAN, aku da macam terdiam. eh? kalau macam ni memang selepas ni pengawas akan ada tugas baru which is

MENUBUHKAN SKUAD PEMBASMI MENANGKAP PENCURI TELEFON BIMBIT DI SEKOLAH.

its just hell yeah. *rolling eyes* budak-budak zaman sekarang ni bukanya pakai fon stok baling anjing macam SABUN, DAUN, 3310, TORCHLIGHT la apa la lagi. sekarang semua stok I Phone, BB dan macam2 lagi. even budak sekolah rendah pun da ada I pad. kau tak rasa kadar kecurian itu semakin meningkat?

kau tak rasa ke kadar peras ugut antara pelajar sekolah semakin meningkat? kau tak rasa kadar buli semakin meningkat? kau tak rasa semua benda negatif mula timbul ke?

5) all of sudden, aku terasa, WHAT IS THE MAIN MOTIF LA THOSE STUDENTS BOLEH BAWAK TELEFON BIMBIT KE SEKOLAH?????

best punya aku caps lock. haha. kalau terasa nak pupuk sikap IT dalam diri, its bullshit. tamat. kalau rasa, bila ada kecemasan, those yang bawak fon boleh telefon mak pak, its another bullshit. entah la. aku rasa semua benda ni karut. tak boleh pakai.

memang kesian sangat sangat la kat cikgu-cikgu yang nak mengajar. ini bukan USA yang open dopen terhadap semua benda. this is Malaysia. aku bukan lah cakap, "ooo, Malaysia should keep the old tradition dengan tidak membawa telefon bimbit ke sekolah." but the main thing is buat apa kau nak bawak telefon bimbit ke sekolah?

sebab bila kau nak kena culik, kau sempat nak kol mak pak? eh? kalau sempat la. *rolling eyes*

6) aku ni teruk ke? abaikan. oooo, lagi satu. korang tahu tak bila bawak fon ke sekolah, kadar meniru adalah sangat tinggi macam KLCC tu? sepupu aku yang sekolah dot dot dot back in 2010 pernah cerita kat aku.

"ooo, aku bawak je fon masuk exam. amik gambar jawapan add math and bila cikgu tak nampak, tengok je la jawapan guna fon. simple as that!"

lepas tu gelak. then dia tambah.

" kadang-kadang kalau tak tahu, boleh mesej-mesej kawan oo. alaa, cikgu tak perasan punya."

and terfaktab sangat. terdiam. terpaku. okay, masa tu aku terdiam sebab "ish, macam apa je dia ni, aku punya la kampoi jawab addmath, dia boleh bantai tiru!" (soalan percubaan addmath selangor masa tu sangat susah!!!!)

kau tak rasa , benda-benda macam ni  boleh berlaku?

7) bagi aku, takde kebaikan bawak fon. tamat. kalau kau nak rasa bawak fon, belajar pandai-pandai masuk universiti, then hari-hari kau boleh guna fon. bagus kan?

eh? entry ni emo ke? haha


till then. babai!!!
0045
Serdang
by @TheodoreNazrul


5 ulasan:

Rizal Sadiman berkata...

kalau usul ni waktu zaman aku sekolah aku mgkin setuju..skrg aku tak setuju haha.. boleh?

tak elok kot..bdk2 yg jenis tak bljr tu lg la nnt makin hampeh

Cik Bulat berkata...

ahaks. setuju dengan komen Rizal. kahkahkah ! ditambah dengan perangai pelajar sekarang yg rock tak hengat dunia , eh. bukan rock. gangster T_____________T tak semualah tapi~~

Edy Fee berkata...

aku ade buat post sal ni

hurmm mmg tak sokong.kita sebelum ni tak bawak fone....ok jew

Jue Jaynee berkata...

haha xbest bawa fon p skolah.. Rugi budak2 sekarang.. Xmacam dulu2. P skolah..jumpa kawan2. P library.. Tgk2 boy tgk2 girl. Haha kenangan tu. Da tu kalu bawa hp takut2 kalu kena rampas la pulak.

♥ aN_Na ♥ berkata...

TAK BAGUS. Org dulu2 pun sama je keadaan dorg sentiasa berhadapan dgn bahaya. Tp takdela sampai perlu bwk telepong ke sekolah so that parents senang pantau etc :(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...