Rabu, 4 Julai 2012

Baik seperti Cinta. Subjektif

assalamualaikum wbt dan selamat petang buat semua.


benda ni dah lama bermain-main dalam kepala otak aku. apa diaa?

BAIK. ye, baik. aku sentiasa terfikir apa yang definisi baik? it keep bother my mind about 2 months after learn to know people around me. so, i decided to post on blog.

apa yang dimaksud kan dengan baik sebenarnya?

seriously. baik itu umpama,

bagi kucing makan?

ibarat bawak buku kawan?

seperti belanja kawan makan?

atau kau mintak tolong kawan kau yang susah susah, banyak kali, baru kau anggap dia baik?



baik itu ibarat cinta, subjektif. aku rasa, untuk kata seseorang itu baik, agak complicated. bila kawan amik berat, kau tak panggil dia baik. kau panggil dia mengambil berat (caring).

bila kawan kau tak amik berat pula, tapi dia tolong dari sudut lain. kau tak anggap pulak dia baik? bila kawan kau selalu belanja, kau panggil dia pemurah.

 bila kawan kau jenis kadang2 belanja, sometimes, kau mungkin akan terlintas kata dia kedekut? macam mana dengan kebaikan dia penah belanja kau? itu terus tak consider dia seorang yang baik ke? seriously, that's always happen! kenapa macam tu ehh? macam mana majoriti mendefinisikan baik?

bila kawan kau banyak mencarut, bahasa kasar. itu korang terus labelled dia jahat? macam mana pulak kalau kawan kau tu kata-kata je kasar, tapi tidak pernah kata tidak bila korang mintak tolong. still korang anggap dia jahat? macam mana pulak kawan kau tak penah guna bahasa kasar, tapi bila mintak tolong. dia buat bodoh je? itu still dianggap baik?

dan, pendapat aku. kita, termasuk diri aku sendiri. kadangkala, mentakrif kan seseorang itu baik based on satu benda sahaja yang orang tu lakukan. not overall. bila orang tu buat silap sikit. terus tak anggap orang tu baik. for me, it's PREJUDICE.

lastly, BAIK -- subs dia termasuk AMBIL BERAT, PEMURAH, TOLONG ORANG LAIN. itu ke dikatakan baik?

entry ni, aku just nak carik jawapan & pendapat orang mentaktif kan baik. please help me to find the specific answer. feel free to drop your comment? it's a pleasure. the more, the better. :)

1735
Johor Bahru
4 Julai 2012.
by @Acepaa

2 ulasan:

hafiz hafizol berkata...

Hai .. Jum join bloglist aku.. asyik blog sama je kat bloglist.. bosan .. haha.. :p

Nieda berkata...

bukan senang nak jadi baik

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...