Ahad, 18 Disember 2011

~ fast track of UPM

assalamualaikum.





hari ni 18 Disember 2011. apa yang aku dengar, fast track untuk UPM akan masuk pada 30 Disember 2011. sama ada betul ataupun tidak, itu aku tak berapa tahu sebab aku ada final pada 29 Disember 2011 untuk Asasi semester 2.


Fats Fast Track of UPM. bagi aku, ianya program yang sangat ekstrem sebab pada semester 1, akan menghadapi 23 jam kredit dan pada semester 2, akan menghadapi 24 jam kredit. aku yang 18 jam kredit pun rasa macam apa je, lagi la budak-budak fast track ni. mahunya kau termuntah weh!


tapi Fast Track tak amik English Courses which is masa degree, si Fast Track kena amik English Courses. berbeza dengan Asasi UPM yang telah amik pun English Courses semasa Asasi dan boleh gugurkan English Courses sebaik sahaja mencecah zaman degree. 


tapi, pembelajaran Fast Track UPM dengan Asasi UPM sama sahaja. silibus pun sama. guna buku teks pun sama. 




kalau Biology, aku sarankan Mader.
kalau Kimia, aku sarankan Whitten atau Moore.
kalau Fizik, aku sarankan Serway.
kalau Matematik, aku sarankan buku matrikulasi.


tapi aku sarankan jugak, pelajar-pelajar fast track angkut segala bagai buku kau orang masa tingkatan 4 dan tingkatan 5. dan aku sarankan, buku-buku sekalian dibeli di Flat Ikan sahaja. 


yang beza, Asasi UPM , 3 semester dalam 1 tahun. budak2 Fast Track pulak 2 semester dalam 8 bulan. yang beza lagi, budak-budak Asasi boleh bergembira sedikit. dan bagi Fast Track UPM, tiada erti senang lenang dalam kamus hidup korang. heh. ye la, 23 jam kredit weh!!! boleh terberak pun!


tapi, jangan risau, pembelajaran dekat UPM sangat menarik. akan pergi ladang dan lawatan segala bagai. 




lawatan ke Unit Ternakan.


lawatan ke Hutan Puchong.




lawatan ke Sawah padi.



lawatan ke Kilang Coklat.

dan ada la yang lain-lain juga. tapi percaya la, memang best!! kalau korang pandai bahagi masa dengan sempurna, boleh join aktiviti yang sangat menarik. sepanjang aku bergelar pelajar Asasi dan masih menjadi pelajar Asasi, aku banyak join aktiviti. heh.

:: aku pernah join Majlis Apresiasi Asper yang berlangsung dekat Dewan Sri Siantan, Putrajaya,
:: pernah join Program Dakwah dengan Majlis Perwakilan Pelajar. tetamu untuk program tersebut ialah Mufti Perak, Malik Noor dan moderator dia ialah Aziz Desa.
:: pernah join program anak angkat dekat Pahang
:: pernah ikut pendebat UPM pergi UTeM untuk tengok Debat Alam Sekitar.
::menjadi wartawan untuk High Community Asasi.
:: menguruskan English Fiesta dengan kengkawan.


dan macam-macam lagi. sangat tak terkira weh! dan kebanyakan tenaga pengajar adalah dari kalangan mereka-mereka yang ada PHD. bukan calang-calang yang ajar. pelajar Asasi juga ada blogspot sendiri. boleh right klik kat bawah ni.

@blog ASPer

apa-apa pun, fasiliti pun terbaik dan semua terbaik. dekat UPM, aku belajar hidup berasrama dan sebagainya. memang syiok!! okay, gtg. babai! have a nice day ahead!

kalau suka boleh tekan button share dan button like. terima kasih!

7 ulasan:

khairul anuar mohd isa berkata...

:)

misz sheyla berkata...

mak aih,.....yg bace pun mcm nak termuntah..

Alia Rahmat berkata...

pengsaaaannn

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

@misz ~ eh?? haha/

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

@alia ~ g spital. haha.

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

@khairul ~ yeeeeeeeee, senyum.

Imran Azmi berkata...

yess..nmpak mcm best...UPM wait for me

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...