Jumaat, 22 April 2011

~ senyum selalu. sedekah jariah ?? ataupun gila???

assalamualaikum.



muka suci semasa senyum. hee. aku la ni kat JJ Bukit Tinggi.senyum selalu. sedekah jariah ataupun gila?

macam yang korang semua tahu, senyum amat digalakkan oleh sesiapa sahaja. malah oleh Islam tentunya. ye la, senyum tu kan perkara yang elok lagi menawan. senyum pun guna 16 otot je kalau tak silap aku la!

tapi, apa yang aku nak mention kat sini ialah pasal SENYUM SELALU! korang pernah nampak orang senyum selalu? 

ke tak pernah?

ke pernah?

ke memang haram tak pernah langsung?

apa yang aku nak sampaikan kat sini, dia always senyum 24/7 sampai kadang2 orang sekeliling akan pandang dia as a 

"eh? kau ni takde sikap sedih ke? asik senyum je."

kadang2 kalau aku bawak motor, nanti akan ada pakcik aku cakap macam ni.

" bawak motor tu senyum la sikit. masam je muka tu."

ataupun ketika aku tengah jalan2 sambil menghirup udara segar di petang hari.

"cuba kau senyum sikit."

and aku. err what? sebab tu aku buat entry ni. senyum selalu tu sedekah jariah ke di cop gila?! kang aku senyum masa bawak motor, tak ke budak kat tepi jalan akan pikir macam ni.

" gila ke apa abang tu senyum sesorang. aku nak mintak nombor fon tak jadi."

see! kalau senyum selalu, di cop gila! tak senyum pulak, di cop muka masam! aisy. manusia, manusia. mari kita tanya pendapat beberapa orang facebooker tentang perkara ini.


ameer ashraf 

"bagi pendapat aku! senyum tu bukan boleh selalu. ada masa dia. kalau takde pape tapi masih senyum je sah2 gila. tapi kalau senyum dengan bertujuan, tu sedekah, macam tu la! kalau senyum selalu, tak pun orang tu tengah angau syok berchenta!"


aizz ayish.

"senyum itu sedekah, tapi ikut keadaan and tempat."


amanie ashraff

" haha, senyum berpada-pada. tengok masa dan tempat."


fatin fairuz.

"sedekah. tapi kalau gila, senyum selalu kan!"


El Hafiz

" of course aa tak gila!"


miezah ghani

" haha, sedekah jariah laa. but ikut masa jugak. kalau orang tengah sedih, dia senyum jugak memang gila la tu."


afiq

"gila sedekah jariah!"


hee. adakah semasa menaiki motor perlu senyum selalu? adakah semasa pergi ke pasar raya perlu senyum selalu? aku pernah tanya kat The Lady pasal benda ni.

" kau rasa senyum selalu tu sedekah ke gila?"

"sedekah la!"

"takkan nak senyum selalu? tak ke gila tu namanya?"

"sedekah la!"

"aku bagi contoh, kalau kau kena marah dengan cikgu riz**, kau nak senyum selalu ke?"

"serious weh, masa cikgu riz**, aku senyum gak, tapi tundukkan kepala la!"

"...................."


siapa2 nak join segmen : blogger di zaman sekolah, klik sini
@segmen

siapa2 yang nak join contest KAMI FOTOGENIK, klik sini
@contest

ouh lupa pulak. boleh tak korang right klik kat sini and tekan butang like, tu je! hee. siapa tak buat, aku kasi penampo sepuluh belas. bwahaha.

ok bai!



10 ulasan:

Miezah Ghani berkata...

haha . the lady tu style ! kne marah still senyum ag . mmg terbaikkk . haha

Taufiq Wr berkata...

hahaha..aku slalu senyum..jangan kata aku gila..kah3..

gadis melayu berkata...

cuti nie teringin nk lepak jusco bukit tinggi.. huhuhuu..^_^

The Lady & Mr Vampire berkata...

@miezah ~ haha.. she's got it! hee..

The Lady & Mr Vampire berkata...

@taufiq ~ haha..alamak.. erk..

The Lady & Mr Vampire berkata...

@gadis ~ jom2 :)

cik chopu berkata...

tiba tiba terbayang lagu senyum by malique. peace!

Inche Vampire berkata...

@chopu ~ peace! :)

k e y r i berkata...

gila! wakakaka :P

Inche Vampire berkata...

@keyri ~ till it. haha.. gila? boleh la tu. hee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...