Sabtu, 23 April 2011

~ fakta : tasik paling dalam di dunia.

assalamualaikum.


mari kita belajar tentang fakta menarik yang wajib kita ketahui :)


tasik paling dalam di dunia.

Beautiful Lake Baikal Rusia 2

tasik paling dalam di dunia terletak di selatan Russian. ( kawasan siberia ). nama tasik ni ialah Lake Baikal yang bermaksud tasik alam semula jadi. sedap kan nama Baikal tu? haha. boleh jugak letak nama anak, Baikal. :P

kedalaman Tasik Baikal ialah 1642 meter. =,=' sumpah dasat gila dalam la. kalau letak Burj Dubai dalam Tasik Baikal, bangunan kat UAE tu tetap tenggelam jugak sebab ketinggian Burj Dubai hanyalah 800 meter sahaja =,='


dasatnya kau Baikal =,=' 

subhanallah. puji-pujian tentunya hanya layak diberi kepada Allah SWT. :)  dalam sejarah teks China dulu2 kala, Baikal ni lebih dikenali dengan nama Laut Utara. haha. orang China sampai ingat yang Tasik Baikal ni laut! lagi sengal. maybe masa tu diorang tak tahu nak bezakan laut and tasik. :P

or maybe sebab tasik tu dalam gila kot! choy! kau nak berenang sepuluh belas kali sampai ke dasar, gerenti tenggelam tak timbul-timbul. lepas tu wassalam la jawabnya. erk.

=,=

orang pertama yang jumpa Tasik Baikal ni, Kurbat Ivanov pada tahun 1643. wow! it was a long time ago lorh. mamat ni orang Eropah. heh. memang la orang Eropah suka menjelajah and find somethin new and fresh. 

coolio.

subhanallah. :) it's really amazing and show the truth that Allah SWT can create anything. Kun Fayakun. 

ni pulak image from Satelitte. cool huh!

oh lupa pulak! jangan lupa yang tasik ni, komposisi dia ialah air tawar and bukannya air masin. :) sebab tu kita boleh pastikan yang mana laut and yang mana sungai and yang mana tasik :)

siapa2 nak join segmen : blogger di zaman sekolah, klik sini
@segmen

siapa2 yang nak join contest KAMI FOTOGENIK, klik sini
@contest

ok bai!





9 ulasan:

nur amalina athman berkata...

fuyoo..dalam gilerr

Inche Vampire berkata...

@amalina athman ~ iyap. haha.. superb kan!

Pembawa_Wacana berkata...

Pergh..... memang dalam... ni dekat-dekat kawasan tembok Debrecen ker?

Inche Vampire berkata...

@pembaca ~ tak pernah pulak dengar pasal tembol debrecen. hee.

Orang Kampung berkata...

betul tu.. tasik ni mmg dlm. kapal pling besar pun boleh duk dlm tasik tu.. kalah kedalaman selat melaka.. selat mlaka, mcm port klang tu.. kapal yg dlm kategori besar xdpt berlabuh pun.. x ckup dlm..

Inche Vampire berkata...

@mizi ~ haha..sadis betul =,='

nurulfzz berkata...

nice info..

jom same2 memeriahkan contest ni =)

Contest Kisah Chentaku

Inche Vampire berkata...

@nurul ~ i will see it :)

herman brunei berkata...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui AKI DARMO saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan AKI DARMO,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan AKI DARMO yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti, AKI DARMO juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penglaris jualang silahkan hubungi AKI DARMO di 082-310-142-255 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya –ATAU KTIK ALAMAT BLOG AKI -http://pendidikanmerangin.blogspot.co.id

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...