Khamis, 28 April 2011

~ fakta : 5 haiwan terlaju abad ini.

assalamualaikum.


heya!! hari ni, study about fact sekali lagi. haha. hope tak bosan la ye! hari ni kita study pasal haiwan! sila bukak mata besar-besar. kalau tak nampak, sila amik teropong kasi jelas pandangan korang tu. siapa tak tumpukan perhatian, aku kasi libas tok rendang galah abad ke 17 nanti. :P  ooo, korang kan bijaksana laksana Einstein, apa kata korang cuba pikir dalam kepala otak korang, apa 5 haiwan terlaju? pikir dalam otak je. bukannya perhabis sel pun!


5 haiwan terlaju abad ini! yee ha! kita terjah bebeh. 


haiwan nombor 5 ialah Thompson's Gazelle!! haha. macam nama orang je kan? =,='' 
 sadis betul la European ni. yang bagi nama haiwan ni, Joseph Thompson. isk,isk,isk. suka-suka dia je nak bagi nama! lain kali bagi la nama sedap sikit, macam haiwan bertanduk dua ke? musuh utama Thompson's Gazelle ni mestilah Cheetah. bad cheetah! haiwan ni boleh lari laju-laju sampai 80.47 km/h. perghh! amik kau! 


roarrrr! haiwan nombor 4, singa!!! yeay! datang dari keluarga kucing yang famous letup-letup. singa ialah kucing kedua terbesar. meow! tapi, kebanyakan singa tak lari laju-laju masa memburu sebab singa ni memang bapak kuasai la bila bab buru-buru ni. 

haha, pandang kiri ada singa. pandang kanan ada singa jugak. singa ni banyak lepak kat Sahara and ada jugak yang lepak kat Utara India. tapi sikit je la. singa bila lari laju-laju sampai lebam, boleh capai 80.47 km/h. sama je macam binatang nombor 5 tu.


and next! wildebeest! hoho, lebih kurang macam lembu and seladang je! selalu dia lari laju-laju sebab nak elak kena baham dengan keluarga kucing! meaw! kalau aku pijak je! haha. ta, tak, tak, aku tipu je. grr. 

diorang banyak tinggal kat kawasan Serengeti. Serengeti tu lebih kurang Utara-Timur Tanzania. err, kind like padang pasir la kan? jadi, dorang ni selalu la kena attack dengan singa-dubuk-rimau. nasib baik diorang ni laju! 

kenapa aku macam bayangkan dorang main polis sentri je? =,=' kelajuan dia pun sama gak! 80.47 km/h. heh.


yang nombor 2 ni, nama dia Pronghorn Antelope. macam nama orang Thai je! face dah macam Thompson's Gazelle tu cuma tanduk je lain sikit. heh. haiwan ni famous la jugak. orang sekarang panggil dia as a haiwan paling laju dunia baru! aku tak tahu pulak dunia lama tu apa? haha.

well, pakar susah nak agak berapa top speed dia. tapi diorang dah measure sana sini, then setuju, kelajuan dia ialah 98.17 km/h.  haha, bapak la laju! gila best! musuh dia mesti la Cheetah! tapi bukan semua Cheetah dapat tangkap binatang ni sebab Antelope lari main cilok-cilok. heh. paham tak? diorang lari zik zak zik zak and prefer untuk lompat. cheetah boleh lompat? non hado kan?

haiwan ni pun bila main lari-lari boleh tahan dengan masa yang lama berbanding Cheetah sebab jantung dengan peparu dia besar sikit!


dan haiwan paling laju jatuh golek-golek kapada Cheetah!!! yeay! alaaa, budak kecik pun tahu benda ni. haha. cheetah ialah kucing paling laju kat dunia nan permai and seterusnya take a spot as a fastest animal in the world!

walawei! gempak tu! tabik sprink doink sama mu kucing. cheetah ni ringan sebab tulang dia sikit je. sebab tu boleh lari lelaju macam raikonen bawak Ferrari. =,='

tapi kan, Cheetah ni tak boleh lari lama-lama. paling lama pun 3 minit je sebab dia cepat panas. kalau nak cari mangsa, dia kena cari mangsa yang lari lembab macam itik. quek, quek,quek. cheetha boleh lari selaju 112 km/h dalam jarak 460 meter. 

memang ferrari la ni. and fakta paling best, Cheetah boleh lari dari 0 km/h hingga 110 km/h  dalam masa 3 saat je! 3 saat weh! lagi laju dari supercar!

manusia paling laju yang pernah direkod sekatat ni ialah Usain Bolt. tapi kalau dikira ikut km/h tu, manusia tu ialah Michael Johnson and Donovan Bailey. 43.35 km/h

diorang buat masa sukan Olimpik bila entah. angkat bahu, hoho, nasib baik takde Cheetha tengah2 bandar. kalau tak haru je weh kena baham!

siapa2 nak join segmen : blogger di zaman sekolah, klik sini
@segmen

siapa2 yang nak join contest KAMI FOTOGENIK, klik sini
@contest

korang nak tahu pasal apa pulak? request la! kalau aku boleh cari, aku try cari! hee. tapi kalau bosan nasib korang la. bwahaha. ok bai!




10 ulasan:

Aizat Hamdan berkata...

fakta yang menarik :)

Amanie Ashraff berkata...

weh2 nnti buat fakta orang paling kejam pulak boleh tak ? keh3x

Orang Kampung berkata...

mna hrimau mlaya?? hihi

Ainnur Afiffah :) berkata...

nice entri :))

Inche Vampire berkata...

@aizat ~ terima kasih!

Inche Vampire berkata...

@amanie ~ haha..okies, aku try carik!

Inche Vampire berkata...

@mizi ~ hee, x tersenarai..

Inche Vampire berkata...

@ainnur ~ walawei! haha..tenkiu :)

nurul nadia nasir berkata...

haha best entry..fakta yg menarik

Inche Vampire berkata...

@nurul ~ hee.. tenkiu!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...