Rabu, 20 Jun 2012

apesal tak bunuh diri je terus?

assalamualaikum wbt dan selamat petang buat semua.


please say no to this. 

pagi tadi, aku ada tengok berita luar negara. ada seorang lelaki mana entah nak bunuh diri. dia nak terjun bangunan. uuu, dasat meh. tapi kan, setiap kali orang nak bunuh diri, aku selalu pelik plus memang pelik la,

one big question mark always play inmy mind.

KENAPA ORANG NAK BUNUH DIRI, MESTI NAK TERJUN BANGUNAN?

that's a really first question. bang! pop out dari kepala otak aku.

another big question that pop out from my mind is,

APESAL KAU TAK TERUS LOMPAT JE? APESAL KAU TERMENUNG BAGAI KAT BIRAI BANGUNAN TU?

three word,

ATTENTION WHORE SEEKER.

terus terang je la apa yang aku cakap, kalau kau rasa kau nak bunuh diri, apesal tak terus lompat je once kau dah simpai tingkat paling atas bangunan?

tapi tak lompat-lompat jugak, termenung, lepas tu akan ada orang pujuk dan kau pun menangis teresak-esak. dasar taik ayam la kau. if nak lompat tu, lompat je la. tak payah nak carik publisiti murahan la.

cakap je la, kau nak masuk METRO. dats it!

memang la , bunuh diri itu bukan sesuatu perkara yang baik. malahan tak bagus langsung! kau fikir kau cool bila kau bunuh diri? kau fikir semua masalah kau dah selesai once kau bunuh diri? kau fikir kau gembira once kau dah bunuh diri? kau fikir family kau akan bangga "ooh, itu anak saya yang bunuh diri."

kau fikir diorang bangga.

ATTENTION WHORE SEEKER.

tak kisah la kau Islam, Kristian, Buddha or what so ever, kita harus ingat bahawa nyawa kita adalah milik Allah SWT (buat yang beragama Islam ) dan milik tuhan korang (buat yang beragama selain daripada Islam )

aku tahu, aku bukanlah the right person yang nak nasihat orang segala bagai, tapi once kita ada ilmu atau ada benda yang nak di share, apa salah aku bagi tahu kan?

heh.

KEHADAPAN MEREKA YANG NAK BUNUH DIRI,

 tolong pikir masak-masak bila kau nak bunuh diri. tolong jangan nak bunuh diri kat tempat awam. tolong jangan nak termenung bagai bila kau nak bunuh diri. tolong jangan nak masuk paper bagai.

kalau kau nak bunuh diri, bunuh diri je la. tapi kau kena ingat, masalah takkan selesai setelah kau bunuh diri. selagi kau hidup, tolonglah kau selesaikan masalah yang menghimpit kau.

akhir kata, jangan nak jadi pengecut sangat bila jadi manusia.

sekian.

2004
Klang
@TheodoreNazrul


3 ulasan:

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) berkata...

sesetengah tu saje nak mencari perhatian..

wani ezryl * berkata...

haha rasanya hari ni ke smlm.. pun ada berita psl sorg bdk sekolah percubaan nak bunuh diri dr bumbung kantin sbb putus cinta. apeka pendek akal sgt putus cinta pun nk melompat bumbung kantin?! xde tempat lagi tinggi?!!

lg satu kan org yg bunuh diri roh xditerima or something.. so dia akan keep on bunuh diri smpai kiamat. jadinya tmpt dia bunuh diri tu akan jadi ala-ala berhantu la pulak. tgk! menyusahkan masyarakat lg satu hal! haha.

so kesimpulannya.. bunuh diri adalah sia-sia. sbb nyawa tu bukan milik kita. milik Allah sepenuhnya. wallahualam ^^

Ain SSB berkata...

Orang takde/tak kuat agama...

Tapi kdg2, kita tatau jugak benda yang diorang alami...selalu yang kena buli teruk2 tu yang kes bunuh2 diri ni. hmm...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...