Rabu, 19 Oktober 2011

~ MUET test : speaking

assalamualaikum.


tadi aku ada test MUET which is Speaking and aku agak crap di situ sebab aku tak berapa fluent bila bercakap. a lot of mistake with vocabolary and yes, entah band berapa la aku dapat nanti.



bila bercakap tentang MUET, tajuk yang aku dapat tadi ialah 

:: What kind of movie that appeal most to the citizen of Malaysia. 

and aku, huh? appeal? apa itu? suddenly otak aku blank tahap entah tak boleh cakap. but, lucky la sebab kita boleh asking Madame Examiner if kita tak faham tentang sesuatu. so, aku tanya je la. 

" what is meaning of appeal?"

"meaning of appeal is actually what is the most like. so, currently the question should be like this, what kind of movie that citizen of Malaysia most like."

oooo. dan sekarang baru aku tahu apa maksud appeal itu. sebab itu, orang cakap, bila tak tahu, kita kena bertanya. jangan duduk diam dan diam membisu. apa2 pun, aku kena elaborate point :: Horror Movie. 

bagi aku, agak susah untuk describe sebab Horror Movie is something yang memang kau susah nak bincang la. and lucky for other candidates yang dapat point yang best which is Comedy Movie, Action Movie and Animation Movie.

semua jenis hantu aku sebut tadi. dari pochong ke vampire ke toyol. dan semua jenis filem hantu aku sebut jugak. dari Vampire Diaries ke Twillight ke Final Destination. even Final Destination is not a hantu movie tapi it's more to Horror Movie.

aku rasa most of reader blog aku ni dah pernah jawab muet. okay tak MUET korang? aku? agak suck di situ. urghhh. i got to go sekarang. babai korang!

8 ulasan:

mocha~ berkata...

wahaa..sampai twilight! :D

Amanie Ashraff berkata...

aku tak amik muet lagi. babai!

Si DauN CeRi berkata...

kitorang dulu dapat tajuk pasal PLKN. Point saya time tu adalah "adakah patut kita extend program PLKN supaya lebih lama?" Dalam BM nya la, haha sekarang ni nak cakap english pon teragak-agak. Dah la satu grup dengan budak2 yg terer english, termasuklah Fatin Liyana Asri.. huhu Kenal kan kan??

Aesya Zealous berkata...

sucks gile aku speaking english, dapat band 3 pun dah cukup la utk aku. janji ade muet nak amek degree. wuhuu..

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

@mocha ~ nak tak nak, kena bagi example jugak!

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

@amanie ~ haha.. nanti kau bakal mengambilnya.

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

@ceri ~ wow! tajuk yang agak susah.. and err, of kos kenal fatin liyana@!

Nazrul Ashraff & Syaza Athirah berkata...

@aesya ~ hoho. muet sangat menakutkan!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...