Sabtu, 4 Jun 2011

~ demam di UPM.

assalamualaikum.


hari selasa hari tu, ( hari ni dah hari sabtu ) aku demam tahap gajah punya. tak tahan lepas buat eksperimen kimia selama 3 jam. haha. amik kau. tapi sehari sebelum tu memang kepala aku da weng semacam je.


lepas buat eksperimen kimia, aku menapak pergi PKU ( pusat kesihatan uni : besar gila kot sebab aku sesat cari pintu keluar masa nak balik. haha! )


mula2 aku ingat kena migrain macam biasa, tapi bila doktor kata,


" diri sendiri demam pun tak tahu ke?"


and aku tanya pada nurse.


" berapa suhu badan saya?"


" 40 darjah celcius."


and the rest is history. 


jadi doktor bagi prescription kat aku. disebabkan aku ni selalu sihat, jadi doktor dengan murah hati bagi aku ubat berkoyan-koyan macam bagi smarties dekat budak tabika kemas.


-bena expectorant / dipenhydramine 90 mls ( 10 mls 3 kali sehari )
-ponstan / mefenamic acid 500 mg ( 1 biji bila perlu )
-enervon c ( 1 biji pagi sahaja )
-panadol / paracetamol 500 mg ( 2 biji 3 kali sehari ) <-- insane gila
-oral rehydration salt 7.72 gm ( 1 sachet 2 kali sehari )
-polaramine / dexchlorphenaramine 2 mg ( 1 biji malam ) <-- apa jadah nama panjang gila!
-MC satu hari. ( aku ni rajin tau, aku datang jugak kelas english dengan pertanian hari tu! bwahahahaha,, bangga gila2 aku berjaya datang ketika demam ke kelas. kau boleh?)


ada lagi satu ubat, tapi aku lupa apa nama dia, tapi yang tu aku dah baham sampai habis sebab tu tak ingat apa nama ubat tu. haha. ubat, ubat.


aku pergi makan bena expectorant tu sebelum pergi kelas, lepas tu masa tuto bio, kepala otak terawang-awang gila even masa tu tengah study pasal Human Revolution and talk how crap Darwin's Theory and discuss about creation of Allah :)


conclusion : aku still tak sihat. 

10 ulasan:

Izbeta Shyah berkata...

wah, bahana study kimia ke ni.? weh, get well soon ehh.!

tak pe, berakit rakit ke hulu, berenang renang ketepian, bersakit sakit dahulu, BERSENANG SENANG KEMUDIAN.... :)

zikeryhassan berkata...

pelajar cemerlang ni. huhu. belajar, belajar gak kesihatan tu pon penting gak

Orang Kampung berkata...

haha..
cian kt dia demam..

syaza nazura. berkata...

nazrullllll,
get well soon yaa :) jangan jadi macam aku, antibody lemah, cepat sakit. :D

naz & sya berkata...

@izbeta ~ bermadah ! terfaktab aku! haha

naz & sya berkata...

@zikery ~ heh. thanks!

naz & sya berkata...

@mizi ~ kesian kan kat aku. haha

naz & sya berkata...

@syaza ~ aku pun tak nak sakit :(

Amanie Ashraff berkata...

pening dgn nama ubat ko. aku tau panadol dgn mc je

naz & sya berkata...

@amanie ~ sekarang kau dah tahu banyak sikit la. haha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...