Jumaat, 6 Mei 2011

~ inche vampire I dan ceramahnya tentang Allah. tentang keesaan Allah.

assalamualaikum.


Inche Vampire I ada tag aku dekat facebook with note, Nur Kasih. heh. ok, sila layan note tu.


***************************************************



Tunjukkan Pada Saya Allah Itu Wujud

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi maha Penyayang

Assalamualaikum...

saya nak kongsi serba sedikit ilmu yang saya ada..saya ambil dari cerita Ustaz Dato' Abu Hassan Din Al-Hafiz a.k.a Atuk dalam rancangan Adik & Al-Quran semalam, mengenai keEsaan Allah. Ceritanya lebih kurang seperti di bawah:

Soalan:

Allah tu wujud ke?! Kalau wujud, mana Dia?! Tunjukkan pada saya. 

Cara Mengatasi Soalan:

Ajak dia datang rumah, kemudian hidangkan teh. Teh tu jangan lupa bubuh gula. Kemudian ajak dia minum. Lepas dia minum.... Ikuti dialog di bawah:

"Teh tu manis tak?"
"Manis."
"Macam mana teh tu jadi manis?!"
"Sebab bubuh gula."
"Jadi dalam teh tu ada gula la?!"
"Ya."
"Tunjukkan saya mana gula dalam teh tu yang menjadikan ia manis?!"
"Ermmmm....."

Kesimpulannya, kita boleh rasa manis teh tuh sebab kewujudan gula dalam teh tu, tapi kita tak nampak pun gula dalam teh tu (gula dah larut dan sebati dengan air teh). Namun kita yakin yang teh tu mengandungi gula yang menjadikannya manis. Sama juga dengan 'sakit'. Kita boleh rasa 'sakit' itu bukan?! Tapi kita tidak boleh nampak fizikal 'sakit' itu, bulat ke, bujur ke, segiempat ke, segitiga ke, lonjong ke, panjang ke, pendek ke, whatsoever, namun kita rasakan 'sakit' itu.

Samalah halnya dengan kewujudan Allah. Kita rasa kewujudanNya hanya dengan memerhatikan keindahan dan keajaiban ciptaanNya (cth: bagaimana langit yang menjadi bumbung di atas kita tidak runtuh/jatuh ke bawah sedangkan ianya tidak bertiang untuk menyokongnya kekal di atas). Walaupun kita tidak nampak Allah tapi kita yakin, Allah itu wujud.

Semoga kamu mendapat manfaat dari penulisan ini okeh! Kalau tak banyak, sedikit pun jadilah. Mari mensyukuri nikmat Islam yang Allah berikan kepada kita ni.

*****************************************************

kesimpulannya, Allah SWT itu wujud. so, nak tak nak, kita kena jugak percaya yang Allah SWT itu ada even tak nampak depan mata kita. ;)  kenal Charles Darwin? konsep Big Bang? eh jap? Big Bang tu konsep mamat ni ke Einstein? paper je la, yang pasti aku nak cakap Charles Darwin are looser. :P



tapi ada rumor cakap yang dia ni sempat insaf sebelum mati. paper je la. ok bai.


10 ulasan:

senyumSOYA berkata...

allah itu esa..
ingat..
tgok kejadian alam pun dah cukup...

Amanie Ashraff berkata...

banyak petanda yg Allah tu wujud walaupun kita x nampak.

Inche Vampire berkata...

@soya ~ iyap :)

Inche Vampire berkata...

@amanie ~ betui3x..

Farah Nordin berkata...

Kukuhkan iman, hati, rohani, dan justeru dapat kuatkan kepercayaan ttg kewujudan Allah s.w.t :)

Inche Vampire berkata...

@farah ~ yeah!!!!!!!!!!!!!! setuju..

.:rizaL:. berkata...

booooooooooooooooo sama darwin

Inche Vampire berkata...

@rizal ~ yeah!!!!!! boo sama dia..

padlie berkata...

darwin insaf?
x kot, cam amstrong dengar azan kat bulan la..

nice n3.. :)

Entry terbaru padlie: Ada apa di IPT?

Inche Vampire berkata...

@padlie ~ dengar cer cam gi tu la.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...