Selasa, 29 Mac 2011

~ today learn bout Surah Al-Baqarah & Sirah Nabi

p/s if wanna shoutbox. just click my picture yang sengal kat tepi tu. have a nice day. :D

assalamualaikum.


heya guys! wiii, today as what yang anda2 sekalian nampak, aku learn about surah al-baqarah and sirah Nabi Muhammad SAW. when I talk bout surah al-baqarah, it's actually, aku ajar someone which is my anak murid la and his name is Luqmanul Hakim. wiiii, sedap kan nama dia?


today, aku ajar dia baca Surah Al-Baqarah. heh, actually, aku tak paham pun surah Al-Baqarah tu and dah lama aku mintak tafsir al-quran as a my birthday present tapi mak aku lupa & aku pun lupa sekali nak ingatkan =,=


as a orang yang bertanggungjawab orang lain baca al-quran ni, aku rasa responsibility tu sangat la tinggi sebab tak boleh silap ajar tajwid & all kenalah perfect.


tapi aku sanggup ajar sebab aku nak nikmat pahala & syurga yang telah dijanjikan. heh. ;) so, what can I do? smile ;)


and after that, we learn about Sirah Nabi. actually, before this aku pernah cerita dekat dia pasal dakwah secara sulit dan dakwah secara terbuka. *rujuk buku teks tentunya :P*


and we talk *aku story dekat dia* about all-history-stuff-that-he-should-remember-


urghh, mesti korang bosan dengar aku membebel. arghh! aku tak kisah, wakakaka, aku nak story jugak lagi. and cerita pasal Abu Lahab yang hina Rasulullah dekat bukit Safa. wiii and many more la.



this is ihsan google. it's says :

batu dari bukit safa. and semua orang tahu tentang surah al-masad. heh.

A001
Binasalah kedua-dua tangan Abu lahab, dan binasalah ia bersama!  

A002
Hartanya dan segala yang diusahakannya, tidak dapat menolongnya.

A003
Ia akan menderita bakaran api neraka yang marak menjulang.
A004
Dan juga isterinya, seorang perempuan pemunggah kayu api. - 

A005
Di lehernya sejenis tali, dari tali-tali yang dipintal. 

hope korang enjoy baca entry ni. hee.

papai :D

psst, jangan lupa join contest :D

4 ulasan:

Amanie Ashraff berkata...

wow ko same dgn aku la. aku pun mmg nak org kasi hadiah tafsir quran kt aku on my birthday :)

The Lady & Mr Vampire berkata...

@amanie ~ aku bg kt ko, ko bg kt aq..wakakaka

Amanie Ashraff berkata...

pehh cun. aku beli untuk aku sendiri then aku anggap jek la ko yg kasi et. haha

The Lady & Mr Vampire berkata...

@amanie ~ wakkak..boleh je!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...