Jumaat, 25 Mac 2011

~ kalau ibu bapa tak pandai, anak ikut sama jadi tak pandai ke?

p/s if wanna shoutbox. just click my picture yang sengal kat tepi tu. have a nice day. :D

assalamualaikum.


wiii, ni aku buat khas untuk Syed kawan blogger, twitter & facebook. baru berapa hari aku kenal kau? 3, 4 hari? heh. takpe la labu, tapi suka kawan dengan kau.


straight to the topic.


kalau ibu bapa tak pandai, anak pun tak pandai jugak ke?


perghh, tajuk yang mendedes. kalau bagi kat Qama si pembahas & pemantun terbaik tu mesti dia dah bagi hujah yang mendedes kepala otak. wiii. sep tom tom bak Qama, rindu kat Bahas. haha.


k, get serious.


follow apa yang Dr Fadzillah Kamsah *tak tau eja nama dia* sebut, hanya 15 % sahaja genetik kepandaian akan berpindah kepada anak dia.


bukan 70 % ye seperti SKI gembar gemburkan. hanya 15 % sahaja! sila bukak mata besar2. yang penting pengalaman hidup seseorang! bukan genetik secebis itu. 


tak paham ? meh aku bagi contoh.


ada 2 orang anak kembar, nama dia X dan Y. keluarga XX telah mengambil X sebagai anak angkat, manakala keluarga YY telah mengmabil Y sebagai anak angkat.


keluarga XX ialah keluarga yang baik, bijak, kaya dan segala sifat mahmudah2 yang lain la.


manakala


keluarga YY pulak ialah keluarga yang jahat, bersosial, kurang pandai, *sopan sikit bahasa* dan miskin tahap miskin habis.


tanpa mengambil kira latar belakang keluarga sebenar X & Y, kau orang rasa apa result SPM X & Y ??


jadi, kita kena ingat bahawa genetik ibu bapa itu tak banyak mempengaruhi pun dalam hidup seseorang. k, aku bagi contoh yang lain pulak.


ni contoh paling mudah la sebab Qama si pembahas terbaik tu sebut kuat2 masa hujah.


bapak jadi Imam masjid, tapi anak jadi perogol.


banyak je kan dalam berita macam tu. bukan auta semata. aku rasa genetik 'imam masjid' tu hilang la kot. tak pun tercicir masa jalan2 kat pantai. haha. sadisnya.


tak setuju dengan aku lagi? k, aku bagi contoh lain. if korang cakap, ayah jadi doktor and anak bila besar, mesti jadi doktor jugak. heh, korang ingat study medic tu tutup mata ke. kita buat eksperimen sikit.


situasi 1
A ialah doktor, anaknya belajar rajin2, study pagi petang siang malam, rasa2 anak dia dapat jadi doktor tak?


situasi 2
B ialah doktor, B kurung anaknya dalam 1 bilik sampai SPM. tak belajar & tak bersosial. bila nak amik SPM, baru B keluarkan anak dia dari bilik tu. alaaaa, korang sendiri cakap, kalau bapak doktor, anak pun mesti jadi doktor jugak kan? 


so, korang rasa anak B dapat jadi Doktor macam dia tak?


pikir lah sendiri. heh.


jadi, the best conclusion yang aku boleh bagi, if wanna get a tremendous superb lemon result kita mesti study sampai mata lebam. haha.


k, papai :D


p/s
haha. macam bagi hujah masa bahas pulak. haha.

2 ulasan:

SyedGraphiX berkata...

ehem3... walaupun 15% ..bmakna kot. cbe ko bayangkan..tu da dkira sbgai extra! cube bygkan kalau org yg x de 15% tu? camne? 15% ko ckap SIKIT kan? mmg SIKIT. tp yg SIKIT tu la yg membentuk jadi banyak :)

mr vampire berkata...

@syed~ haha...aku rasa semua org ada 15 % tu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...