Ahad, 27 Mac 2011

~ hukum simpan bear dalam rumah

p/s if wanna shoutbox. just click my picture yang sengal kat tepi tu. have a nice day. :D

assalamualaikum.


heya guys! wiii. tadi, aku baru post entry, hadiah untuk contest. and hadiahnya ialah bear. syed sangat gedik sebab dia tak nak bear, dia nak duit. wakaka, nak duit, kau pergi gadai bear tu. hee. if kau menang la. wahahaha, cukup la aku jadi sarkastik untuk hari ini.


k, tadi ada yang komen bahawa dia tak nak join contest ni sebab hadiah dia bear, (bukan syed, orang lain). he said (he merujuk kepada lelaki tentunya), dia takut malaikat tak dapat masuk rumah dia.


and aku. err, again. what? ha-ha. kalau macam tu, raqib & atid lepak dekat luar rumah aku je la masa aku masuk dalam rumah. hee. and more takde malaikat la ye yang datang masa aku baca ayat kursi sebelum tidur. 


Allah SWT sendiri yang berfirman bahawa siapa yang membaca ayat kursi sebelum tidur, Allah akan mengirimkan dua malaikat untuk menjaganya sampai subuh. erk? 


 :: aku baca ayat kursi sebelum tidur


 :: allah akan mengirimkan dua malaikat


 :: tapi kat dalam bilik tidur aku ada bear.


 :: malaikat masuk ke tak?


 :: kalau malaikat tak masuk, adakah inche inche sekalian ingin mengatakan  bahawa Allah telah memungkiri janjinya? ada sesiapa berani cakap macam tu?


ye la. sorry la if aku ni buta agama, tapi try think logically. and aku ada buat research.


bukan bear yang diharamkan disimpan di dalam rumah, PATUNG barulah diharamkan. k, let's read this short article.


MENYIMPAN patung berupa manusia, selain daripada tujuan permainan, adalah haram. Sebagai contoh, patung yang diperbuat daripada tanah liat atau kaca untuk dijadikan perhiasan. Ini termasuk patung yang menggambarkan amalan sesuatu rakyat yang sering dibeli untuk dijadikan cenderamata yang diletakkan dalam almari perhiasan.


apa yang aku warnakan tu, isi penting. patung berupa manusia ok! adakah patung yang korang nampak from this picture, ada yang berupa manusia?



*hadiah contest*


ok, siapa yang jumpa patung berupa manusia, aku bagi 100 hinggit. spongebob ada la.


ke ada yang tak puas hati lagi? k, aku bagi more evidence.


Ini berpandukan sebuah hadis riwayat Muslim bahawa isteri Nabi iaitu Aisyah dikahwini baginda pada usia tujuh tahun dan Nabi SAW mula tinggal dengannya pada usia sembilan tahun dalam keadaan beliau masih lagi bermain dengan teman-temannya iaitu anak patung.


k, selesai sesi penggulungan hujah. aku rasa cukup la setakat ini. jadi yang nak bangkang tak nak bear, paper je la. and more kepada yang terasa, I'm so sorry, aku just manusia biasa dan bukannya sesetengah para nabi yang mempunyai gelaran ulul azmi. oh lupa, yang nak berdebat pasal isu ni, boleh aja contact aku kat Ym, de_twins93@yahoo.com or add kat FB or follow me at twitter,


siapa nak join contest, klik sini


@contest


k, papai :D

10 ulasan:

Orang Kampung berkata...

bagi aku, ok ja..
klu utk permainan x pa la.
jgn utk memuja...

yg penting niat kita..

mr vampire berkata...

@orang ~ betul2x... haha..sep2 sikit

Muhd Fadil berkata...

hehehe... bagus kau ni ek. cepat carik info.
tapi, kan banyak lagi ahli-ahli ulama yang bincangkan perkara ni.
so, aku just ambik apa yang aku rase betul bagi aku.

lagipun........ aku tak suka mainan camni. sebab tu aku tanak join.
sori ye.. kau terasa lak. :)

mr vampire berkata...

@fadil ~ haha... naaaa..tak kisah la..

Muhd Fadil berkata...

:) kalau kau bagi hadiah duit. kompem aku join. boleh aku beli tayar keta baru. :)

mr vampire berkata...

@fadil ~ aku nk cekau duit kat mana? aku nak beli barang msuk uni segala bagai lagi. hee..

Muhd Fadil berkata...

aku tunggu kau dah keja nanti, kau dah banyak duit. pastu kau buat kontes. nanti aku join kau nye kontes. kompem !!! :)

mr vampire berkata...

@fadil ~ aku baru 18 tahun... keje? bila aku start keja? entah..aku pun tak tahu...aku nk jadi pensyarah..kena amim PHD bla bla bla..wakakak..beruban agaknya ko mse tu.. hee

Asha Shalina berkata...

ustazah pun pernah ckp..law bear xpe la..kecuali anak patung...hish..ape daa

mr vampire berkata...

@asha ~ wakakaka..sep sikit.. heee..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...