Isnin, 2 Mei 2011

~ kalau kita jatuh sebab langgar pokok atau batu, jangan menyumpah!!!

assalamualaikum.




normal la kan kalau kita jatuh, kita akan salahkan benda yang menyebabkan kita jatuh. kalau kawan kita yang menyebabkan kita jatuh. kita akan kata.


" damn you."


kalau kucing yang menyebabkan kita jatuh, kita akan cakap,


" langsi lu kucing."


padahal kucing tu bukannya paham pun apa kita cakap. kalau kita langgar pokok atau batu then terjatuh, kita akan tetap salahkan pokok and batu,


" sial punya batu. apesal boleh pulak kau lepak kat sini."


lepas sumpah seranah batu tu even batu tu tak paham, kita amik batu tu then baling kat dalam parit. tapi pernah tak kita terpikir yang maybe batu tu jugak akan merungut kalau kita langgar dia. 


batu tu mungkin akan cakap.


" Subhanallah manusia ni, aku tengah berzikir kepada Allah, boleh pula langgar aku. lepas tu salahkan aku pula lalu dibalingnya aku ke dalam parit yang busuk ni. Ya Allah. apa salah aku?"


ya. apa salah batu? entah2 dia tengah berzikir boleh kita bantai langgar dia. heh. apa hukuman kalau kita langgar benda yang sedang berzikir ea? jadi, hati-hati ketika berjalan. :)


have a nice day!

12 ulasan:

Rozuan Ismail berkata...

thanks kerana bangkitkan isu ini.setuju.kalau nak bandingkan batu dengan manusia.mungkin diorang lebih banyak berzikir.kita terlanggar dia dan kita pula mencarut dekat dia.padahal dia pon makhluk tuhan.

Inche Vampire berkata...

@rozuan ~ betul tu! hee..

Heidi Shafiq berkata...

emm.. fikiran ko sgt bagus.. tp aku xde komen.. hehe..

Inche Vampire berkata...

@heidi ~ cett...

k e y r i berkata...

betul3! cian batu tu.. xpasal2 kene sumpah seranah.. nape x sumpah je encik yampire ni? hahaha :P oh btw, anda di tag! http://aq-keyri.blogspot.com/2011/05/segmen-jom-kenal-kengkawan-bloggers.html :P

Hafriz Mohamad berkata...

tramat2 stuju dgn entri nih..
krn Allah lah yg lbih berkuasa utk mndirikan dan mnjatuhkan hambaNya dgn sklip mata shj..

tp..kdg2 time stress, kepala trhantuk besi katil.. huhu~ x sengaja trkluar jgk d mulut. "mangkuk hayun punya besi katil!" erk? hihi..

nice entry! smoga kte2 sama2 dpt hikmah drnya..

Amanie Ashraff berkata...

manusia. susah nak mengaku silap diri sendiri. batu yg x berdosa pun kena marah

cik chopu berkata...

yes. manusia sering menyalahkan orang/benda lain. nice entri :)

Inche Vampire berkata...

@keyri ~ haha.. aku tampo lelaju kang. hee..

Inche Vampire berkata...

@hafriz ~ iyap. heh.. quartet after all.. :)

Inche Vampire berkata...

@amanie ~ betul tapi kan aku selalu je buat macam tu. haha

Inche Vampire berkata...

@cik ~ tenkiu :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...