Khamis, 14 April 2011

~ sorry. aku tak berkenan dengan belog macam ni. :(

assalamualaikum.


heya guys. :)


sebenarnya aku dah lama nak buat entry pasal ni. entry pasal ciri2 belog yang aku tak suka. heh. maybe ada yang tersinggung but nasib korang la. aku cuma meluahkan pendapat aku je. so, everyone have their opinion right? so do I.


1- belog yang tak boleh right klik.


mula2. memang aku agak tak suka dengan belog yang macam ni. heh, kenapa? sebab selalunya bila ada link yang menarik, aku nak buat right klik, tapi hampeh haram jadah.


tak boleh copy ye!


ha-ha. terpaksa la aku habiskan bacaan kat entry tu dulu baru aku boleh klik link tu. what the fish. :p maybe masing2 akan cakap, 


suka hati aku la! belog aku. kalau dah kena copy, kau nak bertanggungjawab?


bagi aku, entry yang kena copy tu la, a good and nice entry! so, banggalah sikit ye bila ada yang copy entry korang tu. bab2 nak backlink ni, itu terserah kepada orang tersebut. nak bagi, bagi je. tak nak sudah. takkan nak paksa2 lepas buat entry maki2 macam lembu.


2-belog yang ada lagu.


bila bukak lappy, automatik akan pasang lagu kat lappy sendiri (lappy sis aku) sebab mestilah nak dengar favourite song kan? heh, tapi ada sesetengah belog, (sorry to say his) dah la lagu tak sedap! macam hapa je, urghh, memang buat jiwa tertekan la. tapi frankly speaking, ada je yang belog, lagu dia nice. kalau aku bukak belog dia, sampai aku pun nyanyi sekali. haha.


so, before korang nak letak lagu kat belog, pastikan lagu itu menepati cita rasa orang lain. belog kau untuk dikongsi dengan pembaca lain, bukan untuk diri kau je. :P


3-belog yang berat.


ni depends la, sebab kadang2 belog aku pun jadi berat bila dibukak kat sesetengah lappy. salah lappy or salah belog? haha, tentukan sendiri. BUT! widget2 aneh lagi pelik tu, silalah buang daripada menyemak mata memandang. 


4-tajuk ke utara, tapi entry haram ke selatan.


paham tak maksud dia apa? tajuk entry dia contohnya macam ni.


itik vs harimau, 


tapi tetiba entry dia tulis pasal kris dayanti. heh, tu memang macam nak kena pancung dengan maharaja cina la. please,please,please. tolong jangan buat entry murahan macam tu. 


5-tempat comment ada verification word + embedded post.


yang ni lagi aku rasa macam nak sepuk. kalau pop up window, pastu ada verification word tu takpe jugak. Ni dah la embedded post, lepas tu tambah lagi verify word. masa tu aku rasa macam nak maki je. kang aku maki tak pasal2 kena baling sepatu dengan emak tersayang sebab mencarut di petang hari. lagi la haru. tapi kalau nak buat embedded post tu, buang la verify word tu. korang tahu tak function verify word tu apa? function dia adalah memastikan bahawa yang komen itu adalah manusia dan bukannya robot! aku pasti kat malaysia ni, semuanya manusia yang baca bukannya robot!!


so, tukar la setting tu ye. better tukar kepada pop up window ok!


6-kursor dia guna gambar aneh2.


ni lagi satu. kursor guna gambar barbie doll la, gajah la, pucca la, itu la, ini la. korang tahu tak, kalau guna kursor tu, bila nak klik benda yang dihajati, peratus nak kena klik pada kali pertama hanya 20% sahaja tahu tak?


kasihanilah orang lemah tidak berdaya macam aku ni. dah la aneh, susah nak klik pulak tu. benda yang fluffs jangan disangka comel, benda yang simple jangan disangka buruk. 


7- belog yang tetiba keluar thanks sebab datang! bila kita bukak dia punya belog.


ooohhh peeelease. ianya tidak comel langsung ok! ianya menyusahkan orang. silalah paham. :)


aku rasa tu je kot! ada tak yang terasa dengan aku? gasak la. aku nak luahkan perasaan terpendam aku. terseksa gajah aku simpan sesorang. takkan aku nak luahkan kat sis aku kot! dia takde belog, maka dia tak paham. korang yang ada belog ni mestilah faham apa yang aku cakap ni.


kannnn???


kenapa aku buat entry tangkap sentap macam ni? SEBAB AKU NAK SEDARKAN ORANG YANG TAK SEDAR2 LAGI!!! heh. so, sekarang dah sedar la kan? korang tahu tak betapa tak bestnya bila bukak belog2 cam gi tu.


aku rasa korang pun dah dapat tangkap apa yang aku ingin sampaikan, so sekian sahaja entry aku pada kali ini. 


siapa2 nak join segmen : blogger di zaman sekolah, klik sini
@segmen


siapa2 yang nak join contest KAMI FOTOGENIK, klik sini
@contest


oh, entry ni buka tujuan menghina, entry ni bertujuan untuk menasihati :)


kalau kau orang perasan, ada senarai blogger yang join segmen kat bahagian sidebar. tapi yang tu baru yang aku letak kat entry. heh. to others, wait yeah! siapa2 yang nak baca pengalaman blogger masa kat sekolah, boleh la check it out sendiri,


have a nice day!

47 ulasan:

juelee berkata...

hahah ada yg sama gak ngan saya, saya tak suke bila disable right klik,ada verification bila nak komen.. argghhh tekanan tol.. tapi tetap BW gak hahha

nikaviolet berkata...

waaaa.....sgt setuju ngn right klik tu...masalah nye..kalau isi entry die tu mmg olahan die sendiri tak pe jugak...ni sah2 copy jugak dri blog org lain...tapi tak bole nk share pulak...ape kejadah nye..


then yg blog ade lagu tuh...mg tk kenan langsung lah....kdng2 boleh t'kejut badak bile lagu tu rncak sgt...adui aii...

wanie misa amane berkata...

hehehe. sama la ada jugak yang awak senaraikan saya ta suka. tapi disable right click tu saya pun ada buat. sebab takut org copy my pic then misusage =,= sebab perna kene mcm tu >.<

azharr berkata...

poin no. 1 dan 6 setuju sgt..

Pembawa_Wacana berkata...

hahaha.... pasal tajuk tu penah jugak terbuat... ter yer... hahha

a!n iXaty berkata...

setuju setuju!!!!benci gila belog yg takley right klik...pastu kalo kita right klik keluar la pulak ayat2 cam bodo..ingat right klik untuk copy paste je ke..kadang2 org nak bukak new tabs ke ape ke kan...pikiran camDUHHHH...:)

cik chopu berkata...

dulu bengang jugak pasal kes disabled right klik sebab taktau ada cara lain nak bukak link in new tab. cuma tekan [ctrl + klik link macam biasa]

The Lady & Mr Vampire berkata...

@juelee ~ yeah.. bila kita dah follow belog org tu, takkan x nk BW pulak kan.. heh

The Lady & Mr Vampire berkata...

@nikaviolet ~ betul2 ! nak share pun x ley. sadis betul ..

The Lady & Mr Vampire berkata...

@wanie ~ oh.. yeah. sometimes picture cn be misusage :(

The Lady & Mr Vampire berkata...

@azhar ~ haha.. yes.. ada jugak yg stuju.. bwahaha

The Lady & Mr Vampire berkata...

@pembaca ~ haha.. TER.. wakaka.. then u know la apa yg silap kan.. hehe

The Lady & Mr Vampire berkata...

@ain ~ yes...

The Lady & Mr Vampire berkata...

@chopu ~ oh! ooo amm gee.. baru tahu.. haha.. thnks coz gtw..

Amanie Ashraff berkata...

aku buat jek right klik tu. kakak aku suruh buat sbb dia kata x takot ke kalau cerpen yg aku buat tu org copy paste. aku terpikir jugak ada ke org nk copy cerpen picisan aku tu ? tapi aku buat jugak la last-last skali. but that verification tu pun aku x gemar jugak. better moderate comment. ada certain blogger, da moderate comment pun nak letak verification words lagi =,='

aEn shAhirA berkata...

setuju :)

The Lady & Mr Vampire berkata...

@amanie ~ aku tak kisah pasal nak cpy. haha.. sbb kita kan ada salinan kat word.. cilita makhamah la.. dapat duit..bwahaha.. saman je.

The Lady & Mr Vampire berkata...

@aen ~ haha.. yes!

misz sheyla berkata...

haha...kekadang bile bukak blog tu ade yg suh buh name la bagai..sepoloh kali klik baru leh bukak blog die...aishhh =,=''

Wahida Nasution Thakhrim berkata...

dari 7 AcHiKz setuju 6 darinya.. memang tak puas hati betul..

Izbeta Shyah berkata...

wow, panas serta hot habes entry ni, bagus aku suka 250%, by the way, aku tertarik yang part disable right klik, paling menyampah part siap kluar pop up, ''OOOPPPSSS COPYCAT ADALAH DILARANG.!'' wadepakkk.?

memang menyakitkan hati tu, tapi bijak nyer kadang ade sesetengah blogger ni memang pandai dia buat disable right klik, tapi bila korang tekan link link tersebut dia terus kluar dekat new tab, kan itu lebih elok, yang boleh dimaksudkan dia mencari alternatif lain untuk selesakan orang dan blogger lain untuk membaca netry yang disertakan dengan link dalam waktu yang sama dia memang tak bagi orang copy copy.! wuhuuu.

itulah lah blogger blogger yang selalunya disable right klik tak belajar.!

contoh link auto new tab

The Lady & Mr Vampire berkata...

@sheyla ~ a'ah.. part yg tu..lagi sadis/

The Lady & Mr Vampire berkata...

@wahida ~ sep high five..

The Lady & Mr Vampire berkata...

@izabeta ~ then they should learn!

Izbeta Shyah berkata...

AHAHAHA, kenapa semua orang tulis nama aku izabeta.? HAHA

The Lady & Mr Vampire berkata...

@izbeta ~ haha.. tersilap.. wakaka..baru perasan..

syaza nazura. berkata...

Haha, setuju sangat, lagi-lagi pasal right-click dan lagu tu. Menyampahhh gila. Tengah syok2 dengar playlist kat laptop tiba2 lagu aneh kacau. Lagi2 kalau pasang lagu korea, hampeh, aku tutup terus. xD

Dah la kite ni suka buka tabs banyak2, kan kan? xD menganggu je tak boleh right-click. Dyorang buat macam tu pun, boleh je copy, bukannye tak boleh. :D

Manja (let it be my sweet name) berkata...

antara semua nombor 6 tu kureng berkenan sbb MANja benda tu hahaa
x effect pun :P

jom serious. Mnaja paling2 x suka dgn blog yang letak lagu SEDIH, mau plak mood saat tu tgh sedih mau meroyan tang tu juga huhu. dah la sedap, sedih plak huhu. kata nk suruh org datang blog, baca entry sekali buat mcm tu, sorry to say la bye22. nombor tu 7, mmg x leh blah. kalu sekali keluar mcm tu x pe, nie sampai 3, 4 kali msg berlainan, pergh, tutup la, eden dah x masuk situ dah.

The Lady & Mr Vampire berkata...

@syaza ~ haha.. tahu takpe!

The Lady & Mr Vampire berkata...

@manja ~ bwahaha.. benci sgt2 ooo...

khairiyah berkata...

nice entry! i loikee ;D
setuju 100%..n utk yg disable right click tu, kalo gune 3D optical mouse, juz click d bebola kat mouse tu dkt link yg nak di'click' tu..err phm x? hihi..then automatically akn ke new tab ;D

dzafira berkata...

Sangat setuju dengan semua2 nih... Memang semua2 tu takde buat kat blog pun.. Simple sudah...

The Lady & Mr Vampire berkata...

@khairiyah ~ yes. haha.. x paham.. tapi ada yg komen kat atas tadi

tekan cntrl + link

then new tab :)

The Lady & Mr Vampire berkata...

@dzafira ~ iyap :)

simple is good enough :D

Syarifah Nornazrah Al Yahya berkata...

hahaha...terasa den bab tak bole click kanan tu. mr vampire, sila highlight kt blog naz. dpt tak? Sila bengang 100x ganda okey. HAHAHA

The Lady & Mr Vampire berkata...

@che naz ~ haha..ciri2 belog yang kejam. :P

nina berkata...

Banyaknya comment, nak komen jugak ah.
Sangat sangat sangat sangat setuju isu right click.
Dan setuju jugak isu lagu.
Selalu kalau bukak blog, tiba-tiba dia play lagu, biasanya terus pause kan lagu tu or mute kan lappy or tutup terus blog tu.

setuju jugak dgn no 6 dan 7.
dan yg num 3, sebab kdg2 terpikir gak entri saya ni berat ke x?

Yg num 4 tu, pernah terjumpa org buat. Sadis.

Nombor 5 tu, x pernah perasan...

The Lady & Mr Vampire berkata...

@nina ~ oh ho.. ok,,kita satu team!

Izbeta Shyah berkata...

ok, tiba tiba aku nak bangkitkan isu ni lak, ahaha, part lagu tu, toksah lah emo sangat, kalau nak bingit yang autoplay then x de button pause tu x pe gak, yang ada button pause tu, kan boleh pause, ahaha, apa lah, tinggal klik pause je, x effect mana mana pon,

Inche Vampire berkata...

@izbeta ~ x, kan aku dah cakap, kalau nak letak lagu, letak la lagu best..a nd belog kau, aku suka sebab lagu dia best.. sampai sekarang aku tak pernah dengar lagu tu kat radio. haha..

btw, aku rasa kau patut bukak kelas belog, ciri2 lagu yang sesuai letak kat belog. haha.

Izbeta Shyah berkata...

ahaha, aku ingat kau tak akan perasan komen aku, adehh, macam mana kau boleh perasan erk, dah lah x buat moderate dulu, kalau aku, aku tak perasan, pergh power jugak kau ni..

ahaha, adehh, susah lah kalau nak buat kelas blog ciri ciri lagu yang sesuai kat blog, sebab aku beritahu kau, bukan semua orang boleh terima pendapat kita. daripada elok kita nak ajar bende baik, kang tak pasal pasal kecoh buat entry, ''alah blogger ni bajet bagus, ingat blog dia dah cool sangat lah pasang lagu macam tu.!''

pergh sedap hentam sesama blogger.

Inche Vampire berkata...

@izbeta ~ haha.. blogger takde manners.. lepas tu buat pulak entry,

10 things u should know about behaviour. bwahaha..

Izbeta Shyah berkata...

apakah 10 things tu.

pergh, dah macam tempat chat pulak kat sini.! ahahaha

Inche Vampire berkata...

haha... tw x p. g la add fb aku. bwahha

Izbeta Shyah berkata...

ahaha, dulu aku ada lah fb, sekarang no more, sudah deactive. ehehe. ;(

Inche Vampire berkata...

@izbeta ~ nanti aku follow twitter ko..

Izbeta Shyah berkata...

ok, tade hal punya.!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...