Sabtu, 26 Februari 2011

~ ked & nava berbicara tentang islam.

p/s if wanna shoutbox. just click my picture yang sengal kat tepi tu. have a nice day. :D

assalamualaikum.


Ked & Nava, berbicara tentang islam. ked = 18 tahun. Nava = 24 tahun if not mistaken. pape pun baca dengan hati apa yang diorang bualkan. :)


may allah bless us. 


p/s ~ bahasa agak rojak sebab bual kat tempat chat grup.:D






Nava : ked plan nk ambl course pe aftr spm?

Ked : x tw..
bisnes kot..
hee

Nava : spm ambl subjk elektif pe?

Ked : bio, chem,fzik,addmth

Nava : science la ni
so knp nk buat bussnes plak?
xnk buat form6?

Ked :x nk kot..
haha
dah tak larat nak tengok sekolah j..
nak g tempat lain pulak..
heee
hehe

Nava :ok2
nanti2 u akn missd ur school life

Ked : skang pn da rndu..
hhmm
nk tny boleh tak??

Nava :yea
pe dia?

Ked :em, knp nava ske baca novel h ea??nava islam ke??

Nava :hhmm...
nava hindu la
navamalar rajandran
ntah la , nava mmg gila sngt dngn H

Ked :tapi nava x pnh terasa ke ngan novel H??

Nava :mint dngn gaya penulisn dia

Ked :mcm ne ngan isi dy??

Nava :terasa means dr segi islamik ?

Ked :a'ah.

Nava :nava 'open minded'
nava le ambil gud thing dlm every nvl2 H
trasa tu mmg ade la
tpi at d same time nava pun tau abt my religion n othr gak
hhhmm
nava xtau nk ckp mnmne
i got to knw alot frm H's nvl
i mean abt islam

Ked :so,, apa pndapat nava tntg islam??

Nava :islam mengajar bnyk gud thing
a nice religion

Ked :emm..jgn trase tw..nava still pgang dgn hindu?? kenapa ea??

Nava :as islam hindu pun de ajar bnyk gud thing gak
nava jenis yg nk tau abt semua religion

Ked :n nava da stdy religion ap je??

Nava :abt jesus pun nava tau
buddhisme
hindu
islam

Ked :nava tw x..jesus tu sbnrny nabi isa??
n nabi isa tu org islam..

Nava :tau

Ked :n nabi isa tu belum wafat lagi..

Nava :tapi mcmne nabi isa le jdi jesus
??

Ked :cter ny cm ni..'hee
jp ea..
mula2 nabi isa tu lahir dari maryam..
maryam tu pulak dipelihara oleh nabi zakaria..
nabi zakaria ni takde anak..
bila dah tua..
dia baru ada anak..
nama anak dia yahya..
nabi zakaria mati sebab kena belah..
masa tu dia sorok dalam pokok..
sadis kan..
sebab tu israel tu cm lahabau..
nava tau tak, kebanyakan nabi and rasul datang dari kaum yahudi??
yahudi tu israel la..
nabi yahya pulak kena penggal kepala kalau tak silap..
nanti ked cek balik..
maryam tu pulak tetibe mengandung..

Nava :ok2

Ked:dia sedih sgt..
ye la..
mngndung tnpa ada ayah..
mstilah org plik..
kan?

Nava :mcmne le tiba2 mengandng?

Ked :sbb Allah tu maha berkuasa..'

Nava :ok

Ked :then
dia tiupkan roh ke dalam rahim maryam..
masa kecik2 nabi isa dah boleh bercakap..
dia boleh ubat org buta..
sopak..
and mcm2 lagi la..
masa disalib tu..
mksd ny..
masa hari disalib tu..
rasanya ada orang anaiya nabi isa.
then allah naikkan nabi isa ke langit and allah tukarkan wajah orang yg anaiya nabi isa tu mnjdi wajah nbi isa..
hee
faham tak??
haha
ked tak pndai cilita sgt la..

Nava :allah tukar wajh org yg aniaya n.isa jdi ke wajah n.isa
y?

Ked :oh
tu ked x tw plak..
sbb tak disebut..
hee
ke ada di sbut..'nta la..
ked tak baca la pulak.

Nava :so jesus is d persn yg aniaya n.isa
sbb tu org ingt nabi isa tu dah disalib..
??
sedangkan tidak..

Ked ::Disa tu dalam malay..
n jesus tu dalam inggris..
dari dulu lagi org pgil is tu jesus..
cuma ada yg pelik , ckp jesus tu tuhan..
hee
cm tu la..

Nava :sebenar nye , as far as nava tau la jesus ada la anak tuhaan
dlm buku yg nava bace mcm tu la
xtau plak
org lain ckp pe
hee
1:38am

Ked :nava..tuhan tak melahirkan..
k,,
klo jesus tu anak tuhan..
knp org sembah ank tuhan>?>?
kenapa tak sembah tuhan je?
da terang lagi bersulu tuhan lagi berkuasa dari anak tuhan kan??

Nava :enth
mayb cz xde story abt tuhan
ked pernh bce abt kristian?

Ked :x..
knp??

nava :just tanya
knp ked xnk ambl tau?

Ked :nava pnh musykil pasal islam??

Nava :musykil???
xpaham?

Ked:cnth ny..
yg nava tak paham la..
pe yg nava xpaham abt islam
p dy??
1:44am

Nava :hhmm..actually banyk yg nava xpaham abt islam...cz nava nt a islam
bt im trying to get to knw
ass well as others too
tpi doesnt mean nava dh xpercaya my religion
nava still a hindu

Ked :ap yg nava x phm tntg islam??

Nava :n a strong believer too

Ked :cbe nava tny.
klo ked boleh jwb..
ked try jawab..
hee

Nava :ok..ked jwb dngn jujur yea,,,
em..

Ked :apa dy??

Nava :ked rasa other religion selain islam adala ajaran sesat ke???
islam de ckp mcmm tu ke????

Ked :ked pn x psti ada ckp ke x..
nanti ked tny sp2 yg lebih arif..
tp as what yg ktorg learn..sesiapa yg sembah slain islam..maknanya dia kafir..

Nava :le bgtau maksud kafir??

Ked :kalau nak spesifik nava google je la..'
hehe
tapi ked bagi tahu pndapat ked je la..
em..
bg ked..

Nava :ape la ked ni...ingt kn ked tau

Ked :kalau ked salah sbut mcm ne>>??
2 yg susahny..
hee
bg ked..yg x islam tu la kafir..
mkna ny chinese, indian , tu kafir la..
sama je..
x d beza..

Nava :kafir ;bermaksud orang yang menyembunyikan atau mengingkari kebenaran

Ked :nava pnh dgr kish nabi ibrahim??

fatirah  :sory for interrupt:)

Ked :nava, stakat mskd, takde kefahaman x guna jugak..

fatirah :looks quite interesting here^^,

Ked :oh hai fatirah??
hee..

Nava :ked , knp islam ckp org yg bkn islam kafir
??
lik islam othr religion pun mesti fikir yg agama mereka yg besar n plg pentng kn sebab diorang tak msuk islam..

fatirah :kafir tu dalam bahasa arab

Ked :yap..tapi diorang pernah siasat tak dari mana diorang datang?
i mean..dalam kitab diorang ada cerita kejadian manusia??
and sama tak apa yg doceriatakn dlm kitab tu dgn sc pd hari ini??

Nava :n y u think that yg diaorg dtg dr Ialam

Ked :x phm la nva..
ulang quest balik..

Nava :ked xpernh bce bible / mahabaratham kot

Ked :x..
mmg x prnh..
tp nava tw x bible tu datang dari mana??

Nava :tau ...

Ked :dr mana??

Nava :al quran gak kn

Ked :eh..
bukan la..
injil..
kristian dah tukar injil m;jadi bible..
ada old and new bla bla bla..

Nava :kitab injil adala kitab sebelm al quran
yap..
betol x?

Ked :a'ah..
np??
allah turunkan injil kpd nabi isa..
taurot kpd nabi musa..
zabur kpd nabi daud..
and al quran kepada nabi muhammad..

Nava :krn de org menyalah tafsir injil so sbb tu dtg al quran ke?

Ked :x..
mmg dah tulis dlm injil bhwa akan lahir nabi sekalian alam and nabi yang terakhir..
tapi lahir dalam kalangan arab..
sebab tu bani israel bengang.

Nava :knp de bnyk kitab?

Ked :biar sezaman denagn kaum yg diturunkan..
lbh kurg cm gi tu la..
and al quran khas untuk umat akhir zaman..
which is kita la..

Nava:ok
so dr segi pandngn islam , nava kafir la

Ked :a'ah..
no doubt..

Nava :if nava said dr pandng hindu , u yg tsilap jln
salah ke?

Ked :masg2 ada pndapat right??
so, tak boleh nak kata apa la..
:)
hehe

Nava :so in conclusion
masing2 de agama n pegangn tersendiri

Ked :yap..

Nava :betul x???
hee..

Ked :betul3x..
tapi jangan semberono ikut apa yg dikatakn itu..
kita kena cri jugak ..

Nava :dr pandangn ked , nava kafir n tersesat jln
mcm nava learn other agama..

Ked :yap..
nava sembah patung?? betul ke??

Nava :ok , knp kaabah penting for islam ppl??

Ked :sebb kaabah tu pusat ibadat kitorang..nava cuba tengok tangan nava..
tengok tau..
dkt telapak tgn nava ada x macam nombor 1 and huruf V terbalik??

Nava :knp ked x nk fikir yg 'patung' yg ked ckp tu sumthing sacred 4 hindus
??
ok , tapak tangan nava
1 n v terbalk
so?

Ked :V terbalik dlm tulisan arab = 8
tangan kiri nava, V terbalik tu belah kanan 1 ke belah kiri 1??

Nava :kiri

Ked :k, ked tunjukkan kat wall jap ea..

Nava :y?
ok
wall sapa?

Ked :wall grup ni..
cbe tgk wall

Nava :mcm ne le jdi 99
?

Ked :ked ad bg tahu kan V terbalik tu = 8..
ok
cuba nava buat mcm ap yg ked tulis tu..tangan kiri ke atas sikit and tgk kanan bawah sikit..
selarikan..

Nava :knp?
bila dikira jd la 99..
macam tambah je kan..

Nava :oohh
8 n 1
ok

Ked :dalam kitab nava ada cilita pasal fingerprint??

Nava :fingrprints?

Ked :yap..
dalam al quran ada cilita tw..

Nava :ok
knp dngn fingrprint?
semua de they own fingrprint

Ked :mana nava tw??
sbb sains ada cilita kan?
dalam alquran pn ada cilita..
and al quran diturunkan bila??
dah lama dah..
berzaman sungguh..

Nava :ok

Ked :nava sembah patung right?
2:20am

Nava :yes
but knp ked ckp patung
it sumthing sacred 4 us
'so hop u cn just giv sum respect

Ked :ooh bukan ea??
ked x tw..
dah tu kita panggil dia apa??

Nava :so pe yg ked trying to say?

Ked :x,x klo cm gi tu, kita pnggil apa..?? apa yg nava sembah?? tu la ked cuba tanya..

Nava :as 4 hindu patung tu melambang kn our god
oooo

Ked :em..nava pernah dgr kisah nabi ibrahim?

Nava :nop

Ked :ibrahim kalau dalam bahasa inggeris dipanggil abraham
nanti nava cuba tanya sp2 or baca kat mana2..

Nava :abraham lahir b4 nabi isa kn?

Ked :x..

Nava :ok
aftr nabi isa
?

Ked :eh,,kjp2..
dia bukan lahir before nabi isa,,
dia lahir before2222 nabi isa..
faham tak??
hee..
contohnya cm gi ni..
rasul tu ada 25..
nabi ibrahim tu rasul yg ke 5..
and nabi is tu rasul yang ke 24..
jauh kan?
*isa

Nava :ok
mmg jauh
so ape kaitan nabi ibrahim dngn 'patung'
??
xpaham
2:29am

Ked :setiap rasul and nabi yg diturunkan...akan diturunkan kpd ssuatu umat..

Nava :ookey..

Ked :ked nak cilita la ni..
hee..
nabi ibrahim diturunkan kepada satu kaum yang diperintah oleh namrud yg kejam and zalim..
hee
ada pndapat kata..namrud tu nebuchadhanezar..
x tw eja la..
cm gi tu la..
babylon..
nava pnh bljr kat sejarah kan?
kat situ al tmpt yg b;laku if not mistaken..

Nava :n.ibrahim born tym org masih sembah patung2

Ked :iyap..
actually namrud suruh sembah dia..
then,, ada la yang buat patung namrud and diorang sembah patung tu..
ada 1 hari..
namrud buat perayaan..
semua org hadir..
except nabi ibrahim..
dia tak pergi..
then , nabi ibrahim amik kapak and musnahkan all patung ..
except!
patung yg paling besar sekali..

Nava :ok2
then raja kejm tu surh n.ibrahim dibakr hidup2
rite?

Ked :nabi ibrahim letakkan kapak tu kat patung paling besat tu before nabi ibrahim pergi dari situ..
lom habis cilita agy..
bila namrud dapat tahu, dia panggil nabi ibrahim and tanya,
kau ke yang musnahkan ni??
ked tak tahu la dialog sebenar dia..
ked lupa..
he.e.
lebih kurg cm gi tu la..
lepas tu Nabi ibrahim pun jawab la..
bukan dia yg buat..
nabi ibrahim cakap,
patung yang ada kapak tu buat..
sebab patung tu pegang kapak.

Nava :then?

Ked :pastu namrud cakap..
patung mana boleh bergerak..macam mana dia nak musnahkan?
pastu nabi ibrahim pun cakap la..
kalau patung tak boleh gerak, kenapa kau sembah dia?
sedangkan patung tak bernyawa..
kalau nava jadi namrud, nava buat apa?? saja je tanya..takde niat lain pun..

Nava :xtau

Ked :k, sambung
namrud suruh orang tangkap nabi ibrahim and macam yang nava cakap,,dia suruh bakar nabi ibrahim..
macam mana nava boleh tahu?
2:42am

Nava :pernh terbaca
nt sure dlm muku yg mn
then
???

Ked :tapi Allah selamatkan nabi ibrahim..
namrud suruh nabi ibrahim dibakar hidup2..
nabi ibrahim diikat kat sebatang kayu
tak ingt berapa lama api tu menyala,,
tapi beberapa hari la jugak..

Nava :few days?
wow
then

Ked :after flame tu mati..

Nava :n.ibrahim xjadi pe2 kn

Ked :x..

Nava :tapi ked lup abt puteri razia

Ked :api tu sgt besar n kiranya tutup keseluruhan badan nabi ibrahim la kiranya..
puteri razia??
tak pernah dengar..

Nava :kt wikipedia de
anak raja namrud
baru bukak..
ked....!!1

Ked :sebelum ni ked x pnh dengar pn..
betul!!
masa darjah 2 and 3..ked ada masuk ptndingan b'cerita..tu yg hfal..

Nava :so puteri tu wujud atau x
mayb ked lupa kot

Ked :tak..
ked ingt..
ada kot..
cuma tak dimasukkan ke dalam teks,.
hee..
ked cuma kenal seorang puteri je..
iaitu ratu balqis..
jap2..
belum habis cilita lagi..
lepas tu..
nabi ibrahim berdoa kepada allah..
and allah turunkan bala..
tau tak bala dia apa>??

Nava :pe de?

Ked :allah turunkan sekumpulan nyamuk yang banyak sgt..
ada stu nyamuk tu..
msuk dlm telinga namrud..

Nava :yg ni pun xde dlm wikipedia
then?

Ked :namrud hentak kepala dia kat dinding sebab nymuk tu buat bising.
then dia mati..the end
hee
ada tulis kat dalam al quran..
tak pun, nava tengok la cerita jejak rasul..

Nava :knp story ked abit diffrnt dr wikipedia
ok2
jejak rasul
noted

Ked :apa yg different??
2:53am

Nava :wikipedia xde sebt pun abt nyamuk n all

Ked :ada tulis kat al quran..
baca situ..

Nava :de la kt page ni

Ked :and nava nmpk x ad ayat al quran??
surah al anbiya..
:)
y mn 1
??
yg**

Ked :x ksh la..
nava da bce??
asalkjan nava tw yg kisah tu datangnya dari al quran..
hee

Nava :ok
dh bce
n tat story is frm al quran

Ked :
iyap..
eh..nava..
tadi tersilap..
nabi ibrahim,,rasul yg ke 6 bukan ke 5..
hee

Nava :???
ok2
6 n n.isa ke24
b4 nabi muhammd

Ked :yap..
nabi muhammad is da last one..
25
hhmm
ok2
nava pernah baca psl nabi nuh??
nuh dalam bahasa inggeris = noah

Nava :nava faham knp ked story abt nabi ibrahim

Ked :ked cuma cerita je..

Nava :noah ; yg bina kapal tu ke?

Ked :nava jgn amik hati..
a'ah..

Nava :hehe...ked as i told nava open minded

Ked :hee..
bagus la..

Nava :i cn ambil yg baik n pe yg nava fikir nt gud ,,nava cn avoid n abaikn
ok2
nuh is a nabi also?

Ked :nava..nabi and rasul tu lain tau..
semua nabi boleh menjadi rasul..
eh..
silap2..
smua rasul boleh menjadi nabi..
and bukan semua nabi boleh menjadi rasull

Nava :semua nabi le jdi rasul bt bkn semua rasul le jdi nabi ke?
???
ok2

Ked :nava,
ked nak off..

Nava :wat d diff between rasul n nabi??
ok2

Ked :pape nanti nava tanya kat inbox k..

Nava :alamak dh pkl3am. bye Ked.



moral of the story ~

ked bagi tahu aku.

: dia kata kadang2 dia malu dengan Nava sebab Nava lebih berminat nak study about Islam. maksud kafir pun dia tak dapat bagi tahu Nava. masa tu, dia rasa macam ada batu yang hempuk kepala dia. 

masa tu, cerita tentang nabi ibrahim, ked ada buat rujukan dekat buku Riwayat Dua Puluh Lima Rasul2 Utama. cetakan pertama : 1968. ked bagi tahu, buku tu ada 5 kali cetakan je. 1968, 1972, 1975,1979,1980.

pape pun, Nava is a good girl because she wanna learn about Islam. how about you guys? That's always Ked asking me.

the end. :D

have a nice day.

perbualan : 25 february 2011. 
masa : 12.30 pagi - 3.00 pagi.

Ked bagi tahu, dia off sebab sis dia suruh tidur. hee. daa.


4 ulasan:

Amanie Ashraff berkata...

wow gud bro. aku pun x pernah buat menda kamikaze mcm nie. btw aku ada terbaca. kita x bole terus anggap sume non-muslim tu kafir. kalau kita dah tunjuk Islam kat dia n dia still x nak time dan ingkar, baru bole d panggil kafir

nazrul ashraff berkata...

aku tak tahu..zzz

Amanie Ashraff berkata...

takpe bro. usaha tu ade. bagus2 :)

nazrul ashraff berkata...

haha..hee..wei..g cepat buat entry bloglist 1 tahun..haha..aku paksa ni!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...